Redaktionsbloggen

Flamencofenomenet Robi Svärd på ny Sverigetur

15 mar 2017

Den omsusade flamencogitarristen Robi Svärd ger sig ut på en ny Sverigeturné, med första stopp på Folk & Världmusikgalan i Helsingborg nu på lördag.

Därefter väntar spelningar i Konserthusen i Västerås och Göteborg (29 resp 30 mars), Viktoriateatern i Malmö (31 mars) och sist på turnén ett stopp på nygamla spelstället Delight Studios i Nacka utanför Stockholm den 1 april.

Här återpublicerar vi en artikel från Lira #2 2016 skriven av Ulf Johanson. Håll till godo!

* * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * *

Det startade som ett litet sidoprojekt, men ett par enkla rader i kommentarsfältet till en video utlagd på Facebook förändrade allt. I fjol släpptes Robert ”Robi” Svärds debutplatta och nu turnerar han i Sverige.

TEXT: Ulf Johanson

Det är en fin historia han har att berätta, Robert Svärd, Robi kallad, erfaren gitarrist som stått på scener i allt från Sibirien till Australien och Spanien.
För ett par år sedan la han ut en av sina nyskrivna flamencolåtar i egen inspelning på Facebook, och på kort tid gillades och delades den i stor skala. Avgörande var ändå att den ansedde spanske flamencosångaren och textförfattaren Alfredo Tejada hörde den och i en enkel kommentar erbjöd sig att sjunga på spåret.

För att göra en lång historia kort: inom några dagar hade Tejada fått en fil, lagt på sin sång, med egen text. Tejada kopplade in sin vän Miguel Rodriguez, mer känd som slagverkaren ”El Cheyenne”, studiotid bokades hos Fernando Romero i klassiska FJR Estudios i Granada, och redan i maj tillbringade Robi vad han kallar ”sju magiska dagar” med att spela in sin debutplatta med dessa flamencons finaste företrädare.

I april 2016 släpptes Pa’ki pa’ka, en flamencoskiva som inte låter som något annat i genren.
– Jag försöker ju att inte låta som grabbarna nere i Jerez eller Sevilla, men jag har ändå varit väldigt noga med att hålla mig inom ramarna för vad som kallas traditionellt. Det är viktigt. Jag har ett stort gäng följare i Spanien, gitarrister, folk som har hjälpt mig jättemycket, och de hör att även om det låter annorlunda så finns ett starkt fundament i botten.
– Flamenco är ett språk. Många tror att det är en improvisatorisk konstform, och visst finns det utrymme för det, men det är en förhållandevis strikt form ändå. Det handlar om signaler musikerna emellan, ett specifikt språk. I min musik finns allt det där, men jag använder mig av annorlunda klanger.

Han beskriver sin musik som melodisk och sångbar, och inte nödvändigtvis harmoniskt äventyrlig. Tillgänglig. Och inte så jazzig. Mycket av flamencons harmonik har med tiden färgats av jazz, ”de ofärgade ackorden har varit närmast förbjudna”. Ibland kan han tycka att det skruvas till lite för mycket i modern flamenco. Robi säger att det är med en liten dos humor han tagit sig an det här.
– Jag menar, jag är halvsvensk, halvaustraliensare … Jag är inte spanjor, och vill inte försöka vara det heller. Jag vill se vad jag kan tillföra, utnyttja det jag har i bagaget och som de inte har

Robert ”Robi” Svärd
Född 1972, uppvuxen i Mölndal, flyttade som 14-åring till Australien. Familjen har rötter i Sverige, Indien, England och Armenien bland annat.
Utbildad vid: Musikhögskolan i Göteborg och Sydney Conservatorium i Australien. Flyttade 1998 till Sevilla för att studera flamenco.
Spelar på: En gitarr byggd av Gabriel Salvadores i Göteborg.
Familj: Dansaren Ann Sehlstedt och två barn.
Hjältar i urval: J S Bach, Paco di Lucia, Steve Vai.

Annonser