Redaktionsbloggen

Festivalsäsongen går mot sin peak

20 jul 2015

I dagarna smyger Korröfestivalen igång i Småland, Sveriges troligen största folkmusikfestival, och därmed går också festivalssäsongen in i sin mest intensiva fas. Till Korrö vallfärdar som vanligt både musikereliten som den mest inbitna publiken för att se artister som Triakel, Värttinä, Dreamers’ Circus, Sofia Karlsson och många andra.

Helgen därpå tar en annan klassiker vid: Urkult vid Nämforsen i Västernorrland. Vars mer brokiga program rymmer allt från popakter som Amason och Aurelia Dey till blytunga internationella världsmusiknamn som Manou Gallo, Noura Mint Seymali, Tarabband och Dobet Gnahoré (bilden ovan).

Samtidigt i andra änden av Sverige rullar den nyare traditionen med Ystad Jazz igång – den tyngsta jazzfestivalen i sommar med som alltid handplockade akter från när och fjärran: Dianne Reeves, Dave Holland och Kenny Barron jämte svenskar som Syliva Vrethammar och Lars Danielsson. Ett tips där är att inte missa konserten med norske blåsaresset Marius Neset (bilden nedan) – nervigare musik får man leta efter!

marius_neset_5a

Tidigare var ju Skeppsholmen i Stockholm närmast synonymt med svensk jazzfestival, men sedan den flyttade till senhösten intas den centrala ön av en ny festival: Stockholm Music & Arts med ett riktigt finsmakarprogram – Van Morrison, Thåström, Sofia Karlsson, Tony Allen och Timbuktu samsas i år på denna smakfullt eklektiska scen 1-2 augusti.

Blir man kvar i Stockholm väntar ytterligare ett par helger med ett överflöd av musik: först Stockholm Folk Festival den 7-8 augusti och sedan Stockholms Kulturfestival 11-16 augusti var breda program bland annat rymmer Lirabekantingarna Louisa Lyne, The Unthanks och så en repris på det fina Bst of Sweden-projektet som vi skrev om i våras.


Fler recensioner

Annonser