! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Stefan Ekedahl, Thomas Fahlander och Ronnie Svenblad är alla delaktiga i Folkbarock 2019.

Falun fylls av folkbarock

18 mar 2019

Skribenten, musikern, fotografen eller vi kanske måste säga mångsysslaren Thomas Fahlander arrangerar i vår sammankomsten Folkbarock 2019. Den 28–31 mars blir det dans, spel och föreläsningar på Kulturhuset Tio 14 i Falun, tidigare Folkets hus.
– Jag var på ett årsmöte för en förening här hemma, och så utropade en man: ”Vi borde ha en folkbarockfestival här i Falun!”. Och då hängde jag på. Själv hoppade han av efter en vecka, men jag började jobba på det där.

Bland evenemangets programpunkter finns kurser i menuett och polonäs, konserter och danskvällar med musiker som tar fasta i folkbarocken. Det blir också öppna seminarier.
– Seminarierna är kostnadsfria. Det var kommunens villkor för att vi skulle få ekonomiskt stöd!

Thomas Fahlander pratar ogärna fåordigt, men beskriver folkbarocken kortfattat för den nyfikne.
– Det som kännetecknar barocken är ornamentik och improvisation och kontrapunkt, alltså stämföringen. Och sen när man pratar om spelmansmusik så är det ju oftast en eller två spelmän som spelar, men folkbarocken kan vara en möjlighet att ta in större ensembler än så i spelmansmusiken.

Kunskap och pedagogik å ena sidan – gemenskap och fika å andra sidan (här är gräset ännu grönare!).
– Träffen vänder sig till singlar över fyrtio! Folk som vill träffa andra roliga människor. Det jag själv bäst kommer ihåg från skolan är rasterna. Och är vi för pedagogiska så missar vi skrattet, leken och möjligheten att träffas. Man måste ha lusten. Har man roligt så lär man sig vare sig man vill det eller inte. Och så kommer det nya frågor.

Fahlander erinrar sig ett möte på Bingsjöstämman, som befäster hans teori.
– Vi satt runt ett bord och alla skulle säga hur de ville att stämman skulle vara i fortsättningen. Kurser och ditten och datten. Mot slutet av mötet tittade dragspelaren Hjärp-Erik upp – han var över åttio år då – och han såg på oss alla och så sa han: ”Det ska inte va’ nån jävla skola!”.

Sunniva Brynnel

Annonser