! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Bo Sundström, bild: Magnus Selander.

Evert Taube-priset till Bo Sundström

26 apr 2018

Det relativt nyinstiftade Orusts stora Evert Taube-pris delas i år ut för åttonde gången och går till en textförfattare och sångare som är lika hemtam i det svenska språket som i sin keps.

Motiveringen lyder:
”Årets mottagare av Orusts stora Evert Taube-pris är en lyriker som i snart 30 år gett oss poesi som för alltid har fastnat i våra sinnen. Vår pristagare har en förmåga att fånga det lilla ögonblicket, det till synes triviala och göra det till stor poesi. Livsöden likväl som små detaljer fångas i väl avvägda strofer, ofta med finurliga ordvändningar. I sina texter glider han elegant mellan roller som betraktare till att vara involverad i historien. Hand i hand med en underliggande melankoli förfinad till de vackraste av strofer om drömmar, förväntningar och besvikelser fångar han lyssnaren. Det är lätt att känna igen sig i texterna och ibland känns det faktiskt till och med som att vi sitter där, i samma bil.”

Bo Sundström själv tackar och tar emot med dessa ord:
”Jag är enormt hedrad. Tänk om pappa och mamma hade fått uppleva detta. Fostrad som jag är av dem i den svenskspråkiga musikrepertoaren. Och stolt över att mina bidrag till den får den uppmärksamheten. Nu hoppas jag på en hejdundrande fin sommar så ses vi senare i juli. Varmt tack.”

Priset kommer att delas ut söndagen den 15 juli på Taubespelen som hålls i Ellös.

PL

Annonser