! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Slagverkaren Evelyn Glennie till Sverige med dubbel uppbackning

14 mar 2017

Polarpristagaren Evelyn Glennie vill lära världen att lyssna. Hennes musikaliska liv handlar om att skapa känslor och upplevelser – gärna med inslag av riskfylld improvisation. I dagarna ger hon ett antal konserter runt om i Sverige, i ett dubbelt orkestersamarbete med Musica Vitae och Dalasinfoniettan.

Den skotska soloslagverkaren Evelyn Glennie, som numera har virveltrumman som sitt favoritinstrument, började spela i en skolorkester när hon var tolv år gammal. Hon trivdes från början och kände direkt att hon ville vara en av slagverkarna.

I samma veva blev Glennie hörselskadad – hon är i dag döv – och när Lira ringer upp repeteras frågorna vidare till Glennie som läpptolkar det hennes medhjälpare säger.
Den mycket verbala och pratglada musikern, som spelar barfota för att känna vibrationerna i golvet, menar att det i stort är samma sak att höra och att känna ljud och musik, det handlar bara om att man känner med olika delar av kroppen.

Musik är ett sätt att kommunicera, ett sätt att uttrycka sig, men för Glennie även en form av terapi. Hon älskar det faktum att det finns så många olika sorters musik som liksom krockar i vår vardag. På radio, på stan eller på en badstrand. Krockarna berikar alla genrer och även hennes musik.

Glennie har spelat in mer än trettio skivor och tidigare gjorde hon minst hundra konserter om året. På senare tid har hon kunnat ta det lite lugnare och ägnat mer tid åt att utveckla olika projekt och sina många samarbeten.
– Det går inte att göra hundra bra konserter på ett år, det tror jag att alla musiker med handen på hjärtat skulle erkänna. Det går inte att hålla den högsta nivån kväll efter kväll. Det krävs väldigt mycket energi, både mentalt och fysiskt, för att orka med det livet.

Evelyn Glennie menar att konsertsituationen är fantastisk när allt funkar, men hon tycker även om risken, faran i att allt kan gå åt skogen. Det är det osäkra som kastar henne som musiker åt alla möjliga olika håll, som gör att hon aldrig tröttnar. Det där råa, oslipade och ovissa driver henne framåt. 2015 fick Evelyn Glennie Polarpriset, tillsammans med Emmylou Harris, och Glennie berättar att hon blev otroligt överraskad.
– Aldrig hade jag kunnat drömma om att få dela pris med en av våra ledande countrysångerskor och ta emot ett pris utdelat av svenska kungligheter. Breda priser som detta för med sig ett stort ansvar. Det handlar inte om att rada upp grejer på sitt cv, det handlar om att göra skillnad och jag vill få folk att lyssna på musik och på varandra, på riktigt.

text: Martin Röshammar
bild: Jim Callaghan

Artikeln är en uppdaterad version av en intervju för Lira Festival 2015.

Konsertdatum:
15/3 Falun, Kristinehallen
18/3 Växjö Konserthus
19/3 Malmö Live
21/3 Uppsala Konsert och Kongress

Annonser