! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Ethno 2020 skjuts upp till nästa år. Bild: Peter Ahlbom

Ethno ställer in sommarens läger och skjuter upp jubileumsfestival

15 apr 2020

Sommaren Ethno i Rättvik skulle ha blivit något alldeles extra. Förutom det vanliga (högst ovanliga) lägret med deltagande unga folkmusiker från hela världen var även en stor Ethnofest planerad, en festival i dagarna två där bland annat ett särskilt sammansatt First Ethno Band skulle ha spelat, med medlemmar från det allra första lägret 1990.

Men i dag meddelades det att årets Ethno ställs in och att Ethnofest skjuts upp till 2021.
– Med två månader kvar och ännu ingen lättnad i sikte är det för kort om tid att avvakta och ändå hinna med de förberedelser som krävs. Och att köra ett mindre Ethno med färre deltagare, kanske bara från Sverige eller Norden, känns inte som ett alternativ. Ska vi göra ett Ethno så ska det vara med fullt antal deltagare där man har möjlighet att vara med oavsett var man bor i världen, säger Peter Ahlbom, projektledare för Ethno.

Ethno föddes på Falun Folkmusikfestival 1990 och har sedan dess vuxit till ett internationellt nätverk med mer än tjugo deltagande länder. Tanken var att fira 30-årsjubileet i Rättvik i sommar men nu skjuts alltså även jubileumsfestivalen Ethnofest på framtiden. Den kommer att äga rum vid samma tid nästa år i stället då förstås även Ethnolägret är tillbaka.

Ett större reportage om Ethno kommer att publiceras i sommarnumret av Lira som planerat.

Patrik Lindgren

Annonser