Redaktionsbloggen

Hemmafavoriterna Trad Attack på Viljandi Folk Music Festival. Bild: Sunniva Brynnel

Estländskt i fokus på livfullt Viljandi

2 aug 2021

Jag har varit nyfiken på folkmusikscenen i Estland i ett antal år nu. Landets närhet till resten av Baltikum samt till Finland, Sverige och Ryssland gör landet till en intressant smältdegel av kulturer och musikaliska uttryck. Landets sång- och körtradition går dessutom inte av för hackor, som bevisat under Estlands kamp för självständighet i början av 1990-talet.

Estlands största folkmusikfestival heter Viljandi Folk Music Festival och anordnades i år för 28:e gången, den 22–25 juli. Ando Kiviberg är festivalchef och var dessutom med att starta festivalen. Falun Folkmusikfestival och folkmusiklägret Ethno var viktiga inspirationskällor för Viljandi Folk, berättar Ando Kiviberg när vi möts över en brunch i en sommarträdgård i Viljandi. 

Festivalchef Ando Kiviberg på Viljande Folk. Bild: Sunniva Brynnel

Att strosa runt på festivalområdet var en surrealistisk känsla. Det sjöd av liv: otaliga stånd med mat och dryck fräste och sjöd, barn och vuxna spelade på gatan och områdets utomhuskonserter lockade örat från alla väderstreck.

Fina internationella artister fanns på festivalprogrammet, men festivalens fokus ligger på estländsk folkmusik – en radda (framför allt ung och genreöverskridande) akter på det området visades upp under festivalen. Folkrocktrion Trad Attack har banat vägen för många av de yngre estländska folkbanden idag och har en stor och trogen publik i landet.

Programpunkten ”Stories and songs from the Ruhnu island” bjöd in till dans. Bild: Sunniva Brynnel

Att gå på en konsert med tusentals besökare är som sagt något av en utomkroppslig upplevelse efter ett drygt år av pandemileverne. Men i Estland har man kommit igång bra med vaccination mot covid-19 och det erbjöds även, dock icke-obligatorisk, vaccinering på plats (en vaccinationsbuss stod beredd av ge en J&J-spruta till villiga överarmar). Myndigheterna gav sitt samtycke – dock med restriktioner gällande maxantalet festivalbesökare på plats.

Allt som allt skötte Viljandi Folk Music Festival hela den organisatoriska samt konstnärliga biten med bravur. Folkfesten var påtaglig och det var mången gång som jag tacksamt satt i publikhavet och kände mig pånyttfödd ur en pandemi som kanske, kanske inte, snart är över.

Sunniva Brynnel

PS: Läs ett djuplodande reportage om Estlands folkmusik- samt sångtradition i Lira #4 2021 som ges ut i november.


Fler recensioner

Annonser