Redaktionsbloggen

En sorgsen stjärna i vardande

Cale Tyson
Twang, Stockholm 4 maj 2017

Med två ep samlade på Introducing Cale Tyson och med nya skivan Careless soul börjar den 26-årige Nashvillebon Cale Tyson att samla på sig en katalog med egna starka sånger. På Twang i Stockholm blandar denne sorgsne mantelbärare från Townes van Zandts hemstad Forth Worth, Texas, egna sånger som Can’t feel love och Easy med Bobby Charles Street people och Daniel Johnstons Devil town.

Liksom Sturgill Simpson och Daniel Romano återvänder Tyson till rötterna. Liksom Simpson och Romano undviker Tyson elegant klichéstaplande, på något märkligt sätt lyckas han alltid skära bort receptionshistorian och de traderade lagren och hitta fram till kärnan. Och han gör det med en röst som är så sorgsen att man måste kisa en extra gång för att slå fast att det inte är något av Hank Williams själ som irrar kring i den lilla källarlokalen på östra Södermalm, där Levin-gitarrerna, mandolinerna och en och annan pedal-steel skulle kunna berätta historier från vägarna.

Som om någon ställt stjärnorna i ordning denna majkväll gästas Tyson och ungdomarna av Doug Seegers – albumaktuell med Hank Williams-låtar – som kliver upp och gör Hank Williams Sr:s Mind your own business – med callback från den entusiastiska källarpubliken.

På turnén som nu drar vidare genom Sverige och ner på kontinenten har Tyson med sig ett fyra man tajt, svängigt kapell som lirar honky-tonk, vals och swamp med stor pondus och subtil stämsång.

Tyson testar även ett par nya låtar och berättar efteråt att han skriver för en ny platta och att han med den kommer att ta steget vidare mot indiehållet – nej, det lär inte växa någon mossa på Cale Tyson. Och det kan vara kul att säga några år från i dag att, ja, jag var där.

”Och tänk, det var bara femtio själar i en källarlokal på Söder.” Plus någon osalig.

Magnus Östnäs

 

 

 


Fler recensioner

Annonser