Redaktionsbloggen

Ebo Krdum nominerad till Nordiska rådets musikpris. Bild: Olof Grind

Ebo Krdum nominerad till Nordiska rådets stora musikpris

10 maj 2022

Har vi sagt att det är Ebo Krdums år i år? Ja det har vi förstås, flera gånger, men det bara fortsätter att bevisas … Efter att ha vunnit Manifestpriset för Årets rytm, nominerats till Grammis (delas ut nästa vecka) och DN:s Kulturpris, utsetts till Årets album i Lira 2021 och Årets kompositör av Stim så avslöjades i dag att Ebo Krdums album Diversity är ett av tolv musikverk (varav två svenska) som nominerats till det oerhört prestigefulla Nordiska rådets musikpris 2022.

Motiveringen lyder:
”Från de heta slätterna i södra Sudan till de snötäckta vidderna i Sverige. Musikern och aktivisten Ebo Krdums kreativa universum är lika vidsträckt och vindlande som hans personliga livshistoria. På debutalbumet Diversity gifter han samman klanger från uppväxten i det krigshärjade Darfur med ökenblues och svensk folkton. Gitarrens finkänsliga figurer får slingra sig fram mellan producenten Anna Möllers stråkarrangemang i melodiernas långa, svängande rytmer. Texterna framförs på åtta olika språk, men budskapet är ändå glasklart. I en tid där mörka krafter gör anspråk på den nordiska folkmusiken visar Ebo Krdum i handling hur genuint mångkulturell och ständigt i rörelse denna tradition är till sin natur. Diversity är ett eklektiskt verk i ordets rätta bemärkelse. En konstnärlig kraftsamling för fred, frihet och gemenskap utan gränser.”

Den andra svenska nomineringen är tonsättaren Karin Rehnqvists verk Silent earth. Övriga nominerade finns här.

Vinnaren offentliggörs den 1 november i Helsingfors, och mottar då prisstatyetten Nordlys samt nätta 300 000 danska kronor.

Patrik Lindgren

Annonser