Redaktionsbloggen

Woodlands och Bäckafall blandar och ger. Bild: Isa Holmgren

Dubbelduo med rötter i svensk och skotsk folkmusik

1 jun 2022

Det var egentligen bara en spontan engångsgrej, den där gemensamma spelningen med folkmusikduorna Woodlands och Bäckafall på Göteborg Folk Festival 2020. Men de fann varandra på djupet och tar nu ett kliv vidare tillsammans genom att ge ut två singlar under gemensamt flagg.

Först ut – idag den 1 juni – är Barnbarndances, som upphovspersonen Hampus Grönberg beskriver så här:

– Barnbarndances består av två låtar av den keltiska låttypen barn dance, spelade tillsammans i ett set. Jag skrev och tillägnade dessa gladlynta melodier till min mormor Eva när hon fyllde 70 år, och låtnamnet dök spontant upp när jag skulle spela dem för mormor första gången. Barn dance på engelska betyder ju ungefär ”ladugårdsdans”, men när jag skulle presentera dem kändes det som att den fåniga ordvitsen nästan ofrivilligt tvingade sig fram mellan mina läppar, och trots att jag var ganska nöjd med min egen vitsighet hoppades jag att lite skamset att ingen hade hört mig.

Barnbarndances var också den allra första låt som de två duorna spelade tillsammans, och Hampus säger att ”svänget, drivet och spelglädjen var ett faktum” redan från start.

– Kärlek vid första ögonkastet brukar det väl kallas.

Den nybildade kvartetten rör samman skotsk och svensk folktradition i en egen mix och utgörs av Kristina Leesik (fiol, sång), Justyna Krzyżanowska (harpa, sång) samt Fredy Samuel Lundh (nyckelharpa) och Hampus Grönberg (gitarr).

Patrik Lindgren

Annonser