Redaktionsbloggen

Helen Salim solodebuterar med ett album med persiska undertoner. Bild: Klara Bond

Det persiska arvet färgar jazzen

26 okt 2021


Jazzsångerskan Helen Salim släpper i och med albumet Imaginary gardens sin första skiva i eget namn. Hon spelade klassisk violin som barn och växte upp omgiven av persisk musik i hemmet tack vare familjens persiska rötter.

– Det är först nu som jag riktigt kunnat ta till mig den persiska musiken och sången. Det är musik som verkligen berör, men det har varit lite svårt för mig att lyssna självmant på den förrän nu.

Helen Salim var sexton år när hennes fiollärare visade henne en blues och efter det fanns ingen återvändo. Hon blev jazzvokalist och flyttade från Skåne till Stockholm för att plugga gymnasiet på Kulturamas jazz- och storbandslinje.

– Jag blev så hänförd av den där bluesen min fiollärare visade mig. Det var en annan känsla, det var en fri känsla i den musiken som jag saknade i klassisk musik. Bytet till jazzsång blev väldigt naturligt och det är jag tacksam för.

De senaste tio åren har Helen Salim haft huvudsakligt fokus på jazz. Hon har studerat jazz på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och det var under studietiden som hon snappade upp bandet hon har med sig på nya skivan. Gruppen spelar på Glenn Miller Café den 17 oktober som en del av Stockholm Jazz Festival.

– Bandet består av musiker som är fina vänner till mig och som jag ser upp till väldigt mycket musikaliskt.

Helen Salims sång innehåller bland annat drastiskt fallande ornament som är otypiska för jazzsång och hennes röst har en tät, skimrande ton som ofta mynnar ut i ett subtilt romantiskt vibrato. Kanske en del av hennes persiska arv. Med på skivan finns även tonsättningar av persiska poeten Forough Farrokhzads dikter och även albumets titel är hämtat från Farrokhzad.

Har du sjungit persiska sånger med ditt band också?
– Ja, och jag har sjungit på persiska på spelningar. Så jag har försökt att få in bandet lite i den världen, och det har varit väldigt kul och en positiv stämning när jag gjort det! Musikerna har haft konstnärlig frihet i den persiska musiken och fått spela den som de själva vill.

Helen Salim är aktiv med lite av varje just nu och den som är nyfiken på mer än skivan Imaginary gardens kan även spana in vokalsextetten Reign som hon är med i och som turnerar i Norrbotten 27/9 – 2/10.

Text: Sunniva Brynnel

(ur Lira #3 2021)


Fler recensioner

Annonser