! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Rune Tonsgaard Sørensen, Nikolaj Busk och Ale Carr. Bild: Göran Petersson

Danskt storslam för Ale Carr och Dreamers’ Circus

1 dec 2020

Kurvorna tycks peka stabilt uppåt och framåt för dansk-svenska folktrion Dreamers’ Circus. I helgen rodde de hem inte mindre än tre av sju statyetter på den danska motsvarigheten till Folk & Världsmusikgalan – Danish Music Awards Roots.

Grunden för denna storslam var deras album Blue white gold, som inte bara blev årets skiva utan även renderade årets låt (titelspåret) och årets kompositör till Ale Carr, trions svensk.

Bland övriga priser kan noteras The KutiMangoes som ”årets danske rootsnavn” och Tuhaf årets nykomling,

Som om inte det vore nog för Dreamers’ Circus utnämndes de nyligen av danska Statens Kunstfond till en av tre så kallade ”specialensembler” med uppgift att ”vara fyrtorn för ett rikt musikliv i hela landet”. Vilket rent krasst betyder ett stöd på 1 miljon danska kronor årligen i tre år.

För stunden är trion upptagen med en serie julkonserter på dansk mark – där sådant nu är tillåtet igen – samt i januari nio konserter med Copenhagen Philharmonic. Däremot ser det mörkare ut för en planerad USA-turné i april – kanske kan bli en lucka att spela lite i Sverige i stället för en gångs skull?

Patrik Lindgren

Annonser