! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Courtney Marie Andrews på Bryggarsalen. Bild: Pär Dahlerus

Courtney Marie Andrews i full blom

11 sep 2019

Courtney Marie Andrews
Bryggarsalen, Stockholm, 11 september 2019

Kanske får jag countrypuritanerna på mig men faktum är att några av Courtney Marie Andrews sånger har Carter Family-kvalitet över sig. Med ett drivet gitarrspel och en röst som i fullständig närvaro bär folksången och gospeln i en tidlös kapsel är hon redo för allt. Och hon visar det redan i inledande Rookie dreamin’ från 2017 års Honest life. Den Arizona-födde Andrews har ett fullsatt Bryggarsalen i sin famn genom hela konserten, en konsert som andas och tål att hon testar några låtar från kommande skivan.

Förra året var hon en av fyra nominerade till priset som årets Emerging artist på Americana-festivalen i Nashville. Tyler Childers tog hem priset. I år är varken Childers eller Andrews med på festivalen. Synd men ändå inte helt oväntat. Skulle vilja påstå att dessa båda leder den nya generationens folk-country med sina helt egna identiteter. Sånger som berättar om människor längs vägarna, livet tillsammans i den dagliga kampen under de stora dränerande drömmarna om the self-made american. Bortom hat och uppdelningen berättar Andrews om flyktingarnas öde längs gränsen till Mexiko. ”There is always a reason, a story to tell, but you cannot measure a man until, you’ve been down the deepest well.”

Och hennes röst är efterlängtad. I titellåten till senaste skivan May your kindness remain kliver hon ner från scen och ut på golvet bland publiken. Vi samlas tätt omkring henne som kärleksfullt bergtagna hattifnattar och sjunger med efter bästa förmåga. Och strax innan har medelålders män i skäggstubb och ledsna ögon hummat med i popballaden Irene.

”The heart is funny Irene, you can’t control who it wants to love, so let it love Irene, man or woman, or anyone it wants.”

Efter konserten står hon länge, länge och pratar med sin fans, säljer merch och tar foton. Courtney Marie Andrews håller musiken nära. Hon har potential att varva upp till en föreställning som skulle få folk att börja klättra på väggar och falla till golvet. Ensam, växlande mellan gitarr och piano, samlar hon energin i ett ombonat vemod. Vi får se vart hon tar vägen. Klart är att Courtney Marie Andrews är på väg att erövra världen. Kul att ha få se henne på intima Bryggarsalen med toppljud och lyssnande publik och en konsert som sällar sig till Jason Isbell och Amanda Shires, Sturgill Simpson och Mandolin Orange, alla strax innan de gick ut i full blomning.

Magnus Östnäs

Kvällens överraskning 1: Bob Dylans I shall be released tillsammans med The Tallest Man On Earth.
Kvällens överraskning 2: Supportakten Julia Milläng som med egna sånger i nära-Mitchell-feel överbryggade det stora havet mellan Bryggarsalen och Kalifornien.

Annonser