! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Programmet som Sara Parkman var med att sätta samman genomförs inte, men däremot spelar hon själv på avslutningskonserten. Bild Frida Edlund.

Clandestino ställer in programmet men fullföljer avslutningskonsert

5 maj 2020

I dagarna har tunga musikevenemang som Korröfestivalen och Delsbostämman meddelat att de ställer in i sommar, men bägge har lämnat vissa öppningar för att det kan komma att arrangöras mer småskaliga alternativ om situationen tillåter det senare i sommar.

Clandestinofestivalen i Göteborg skulle ha ägt rum redan i början av juni och har länge dröjt med svaret, och när beskedet nu till slut kom var det med en attityd av trots och av att stå upp för kulturen i dessa tider av distansering.

För allt ställs inte in: den planerade avslutningskonserten i Hagakyrkan den 7 juni ska trots allt genomföras, men med en publikkapacitet begränsad till den vid tidpunkten rekommenderade.

Aleksander Motturi, festivalens grundare, utvecklar beslutet i en kommentar:
– Vi har alltid gått mot strömmen och det känns så även nu när vi trots allt genomför en viktig del av festivalen. Självfallet förhåller vi oss till lagar och förordningar för allas säkerhet. Men vi gör också vad vi kan för att hålla hoppet uppe om ett kulturliv som involverar fysiska möten. Den sociala distanseringen är inte kulturell, den får aldrig bli något vi vänjer oss vid. Distanseringen är skapad i en kris som saknar motstycke och kan på sikt bli ett ännu värre hot mot demokratin. Vi får aldrig låta normalisera ett undantagstillstånd som motverkar möten mellan människor, konstformer och kulturer. Vi måste minnas hur det var innan krisen och levandegöra visioner om ett mer hållbart internationellt kulturliv för framtiden.

På avslutningskonserten medverkar årets co-curator Sara ParkmanMaria W HornEbo KrdumShida Shahabi och Linnea Olsson. I programmet presenteras även läsningar av Johannes AnyuruKG Hammar och Channa Riedel.

Patrik Lindgren

Annonser