Redaktionsbloggen

Buika bjöd på värmande flamencomix. Bild: Hélène Lundgren

Buika värmde i vinterkylan

22 nov 2022

Buika
Stockholms Konserthus, 21 november 2022 

Ibland får man ta sig genom en snöstorm för att få värme och passion, vilket var fallet denna kväll när Buika och hennes band tände en eld för oss i ett nästan fullsatt konserthus.

Med sina fyra medmusiker på gitarr, bas, slagverk (cajón) och trombon/keyboard, samt Buikas röst, skapas en flamencofusion där hennes säregna röst aldrig slutar att fascinera. Den rymmer ett stort register där flamencon dominerar men där det även finns plats för jazz, romskt och lite Janis Joplin.

På hennes album kan jag tycka att musiken ibland blir lite slätstruken men live är den känslan som bortblåst när bandet följsamt och dynamiskt följer hennes vokala utflykter. Vi får höra axplock från hela hennes karriär där en av höjdpunkterna är när hon lämnas ensam med bara gitarristen som även han får glänsa lite.

Den åldersmässigt blandade publiken med ganska många spansktalande låter sig hänföras och ger sina ovationer. Även mellansnacket är värt att notera, där hennes udda personlighet lyser igenom som den brinnande själ hon är.

Buika kom, sågs och ägde!

Text: Magnus Kjellberg
Bilder: Hélène Lundgren


Fler recensioner

Annonser