! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Bubblande helkväll med jazzens stjärnfamilj

11 okt 2017

Det var på ett varmt, för varje minut allt trängre och skönt uppsluppet Fasching som årets Jazzkatter delades ut igår på en i radions P2 direktsänd gala under ledning av alltid stabila konferencieren Miriam Aïda.

Som alltid blev det en salig mix av korta fokuserade framträdanden, spännande möten och … åtminstone halvt genomtänkta tacktal.

Jojje Wadenius kunde inte vara där – upptagen med gig med sitt band – men tackade via inspelning för finpriset Guldkatten i konkurrens med tungviktare som Nannie Porres och Bernt Rosengren, som för övrigt syntes i publiken.

P2 Jazzkatten 2017 Årets musiker Robert Mehmet Ikiz prisutdelare Miriam Aïda foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Innan dess hade trumslagaren Robert Mehmet Ikiz (bilden ovan) rott hem kvällens första titel: Årets musiker, till sin egen enorma förvåning – närmast chock faktiskt, vilket han var den första att erkänna i ett innerligt tacktal. Fint att se hur mycket en utmärkelse kan betyda, kanske i synnerhet för någon som oftast kämpar på i bakgrunden.

P2 Jazzkatten 2017 Årets grupp Sisters of Invention (Karolina & Malin Almgren) foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Årets grupp gick, kanske också det lite överraskande men också det mycket roligt och värt, till duon Sisters of Invention – systrarna Karolina och Malin Almgren, som ju har ett par ytterst framgångsrika år bakom sig. Inte minst projektet med Bohuslän Big Band, som för övrigt var konkurrenter i nomineringslistan här.

P2 Jazzkatten 2017  Årets kompositör Malin Wättring foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Så långt hade undertecknad gissat helgalet kring pristagarna, men därefter satte det sig när Malin Wättring (bilden ovan) blev Årets kompositör och Ellen Andersson Quartet Årets nykomling.

På scen då? Här fick vi en bredast tänkbara uppvisning av svensk jazz anno 2017. Från nämnda Ellen Andersson Quartets stilfulla vokaljazz till larmigt slamrig men samtidigt delikat tajt och funkig punkjazz med JH3, Jari Haapalainens trio med Per Texas Johansson och Daniel Bingert.

P2 Jazzkatten 2017 Live: JH3/Jari Haapalainen Trio foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Haapalainens trio (bilden, med Jari själv skymd) släppte för övrigt nya skivan Fusion Nation kvällen till ära, och slog sannolikt rekord i antal låtar någon hunnit spela under ett så kort galaframträdande: undertecknad tappade snabbt räkningen men Bingert berättade efteråt att de spelat tolv låtar – planen hade varit elva men de spelade lite för fort och tvingades lägga till ett extranummer …

P2 Jazzkatten 2017 Live: Monica Dominique & Filip Jers foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Mer stillsamt och eftertänksamt blev det fina och genuina mötet mellan veteranen Monica Dominique och Filip Jers, som bjöd på en rad vintagekarameller som Sophisticated Lady, Trubbel och Musette.

P2 Jazzkatten 2017 Live: Josefine Lindstrand foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Årets kompositör 2016 var Josefine Lindstrand, som följaktligen nu uruppförde sitt därmed beställda verk – ett mycket suggestivt och starkt stycke hon kallar Mina drömmars stad, förstås en blinkning till Per Anders Fogelström men musikaliskt utan någon som helst nostalgi utan en skarpsynt samtidsbild av dagens Stockholm och dess människor, framförd av hennes handplockade ensemble. Hoppas vi får höra det på skiva framöver!

P2 Jazzkatten 2017 Juryns specialpris Miroslawa ”Mirka” Siwek foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Utöver detta delades juryns redan utannonserade specialpris ut till Miroslawa ”Mirka” Siwek, och vi fick uppleva lite extra stjärnglans av gästande prisutdelare som Efva Attling och Bosse Sundström, som bägge berättade om sina respektive nära relationer till jazzen.

P2 Jazzkatten 2017 Live: La Liga Habanera foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Allt avslutades med en rejäl tempo- och temperaturhöjning med salsabandet La Liga Habanera som indirekt förstås ställde den eviga frågan i sammanhanget: vad är egentligen jazz? Svaret? Äh, det glömdes snabbt bort på dansgolvet för dem som hade ork kvar.

text: Patrik Lindgren
bilder: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

OBS: Under Stockholm Jazz Festival 6-15 oktober erbjuder vi 100 kr rabatt på en helårsprenumeration av Lira. Mejla dina adressuppgifter till kampanj@lira.se så kommer tidning och faktura på posten. Ord pris 395 kr. Gäller endast inom Sverige.

01 Ettan_Cmyk.indd

Annonser