! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Bob Weir långt ifrån död – släpper skiva med ”cowboysånger”

8 aug 2016

I höst släpper Bob Weir sitt första soloalbum på över ett decennium. Grateful Dead-legendarens Blue mountain är dessutom hans första skiva med enbart nytt material på trettio år.

Blue mountain beskrivs som ett album med ”cowboysånger”. En folkmusikalisk hyllning till de sånger och berättelser om livet på ranchen som Weir hörde i unga dagar. Weir arbetade på en ranch i Wyoming vid femton års ålder, innan han var med att starta bandet Grateful Dead.

Albumet är medproducerat av Josh Kaufman, som jobbat med t ex indie-rockbandet The National och singer-songwritern Josh Ritter, och släpps 30 september på Weirs nya hemvist, Sony/Legacy.

De tolv låtarna spelades in i fjol på flera olika platser. Nämnde Josh Ritter har samarbetat med Weir på några av skivans spår. I övrigt medverkar bland annat gitarristerna Aaron Dessner och Bryce Dessner samt basisten Scott Devendorf, samtliga från The National.

Förra soloalbumet från Bob Weir hette Weir here och släpptes 2004.

I en intervju i brittiska The Guardian i maj berättade Bob Weir att han även skriver på en bok. I samma veva döpte en amerikansk paleontog en fossil – en utdöd utter – efter Bob Weir: Lontra weiri.

En kortare USA-turné är planerad i samband med skivreleasen. Förutom cd släpps skivan även digitalt samt en dubbel-lp med utvikbart konvolut.

Timo Kangas

Annonser