Redaktionsbloggen

Tobias Wiklund och Bob Hansson i samarbete. Bild: Henrik Folkesson

Bob Hansson diktar om kärlek i jazzformat

14 feb 2024

Om en dryg månad kommer albumet Big Bang pågår, ett nära samarbete mellan poeten Bob Hansson och jazztrion Backlura, tillfälligt förstärkta av pianisten Cecilia Persson och träblåsaren Nils Berg. 

Men redan i dag, på Alla hjärtans dag, får vi ett första smakprov i form av den högst passande låten Kärleken, med textrader om hängbroar av tillit, kapitulation, sopor som ska ut, mörker, skam och dans på taken.

”En kärleksfull gest som sträcker sig över noter och ord, skapad för att fördjupa banden mellan människor”, beskrivs sången av dem själva.

Trion Backlura består av kontrabasisten Palle Sollinger, trummisen Daniel Fredriksson samt kornettisten och kompositören Tobias Wiklund, och de har tidigare bland annat gett sig på att göra jazz av Jussi Björling.

På den kommande skivan reciterar Bob Hansson egna texter tonsatta av Tobias Wiklund, och när vi undrar hur samarbetet egentligen kom sig berättar Wiklund så här:

– Jag har alltid älskat Bobs poesi och känt mig väldigt träffad av den öppna inställningen till livet som finns i hans texter. Så när jag av en händelse fick möjlighet att spela ett gig med Bob så klickade vi direkt. Vi blev kompisar och bestämde oss för att göra något tillsammans. I kombination med bandet Backlura och Cecilia Persson, och på ett par låtar även Nils Berg, blev musiken som jag skrivit något helt nytt. Ett sound där poesin och musiken kunde spegla varandras innersta väsen. Ett underbart äventyr!

Albumet Big Bang pågår släpps på Prophone Records 15 mars.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser