! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Bjäran, Nadin Al Khalidi och Sofia Jannok bland pristagarna på Folk- och Världsmusikgalan i Umeå

24 feb 2014

Abalone Dots på Folk- och Världsmusikgalan i Umeå.

I fredags hölls ju som kanske bekant den årliga Folk- och Världsmusikgalan, i år på Norrlandsoperan i Umeå och som en del av festivalen Umefolk. Lira var förstås på plats och mötte såväl läsare som branschkollegor och alla däremellan! Bland vinnarna vill vi särskilt framhålla kvartetten Bjäran, som utsågs till årets nykomlingar, och så förstås hederspristagaren Ole Hjorth – som fick kvällens kanske varmaste applåd och jubel – möjligen i konkurrens med Ethno, som rodde hem den gränsöverskridande kategorin Årets tvärspel. Här är listan på alla vinnare i de olika klasserna – stort grattis alla!

ÅRETS ARRANGÖR – PLANETA

Det här är en arrangör som spänner över ett vitt fält på många sätt. Här kan man tala om mångfald, musikalisk men också geografisk. Mottot ”Ju fler vi är tillsammans” är relevant i sammanhanget – att döma av namnet är det bara en tidsfråga innan den här arrangören finns över hela jorden!

Övriga nominerade:  Farhang (Stockholm) och Sommarscen Malmö

ÅRETS ARTIST – SOFIA JANNOK

En fantastisk berättare, självklar och traditionsmedveten med ett engagemang för sin omvärld som försätter berg.  En röst för livet och allt därtill. Att den här artisten uppmärksammas alltmer är inte ett dugg förvånande. Nu ligger världen öppen – för allt handlar, som hon säger,  i grunden om vidder.

Övriga nominerade: Ulrika Bodén (Ångermanland) och Mats Edén (Värmland/Skåne)

ÅRETS TVÄRSPEL – ETHNO

Det borde inte gå men det gör det ändå. Det är ju olikheterna som gör det spännande. Musiken stångar sig inte blodig – den möts i en oemotståndlig kram.  Kunskap, tillit och respekt är några av ledorden. Och glädjen förstås.  Inte undra på att årets tvärspel i tjugofem år spridit sig likt ringar på vattnet. De sprider sig förresten än…

Övriga nominerade: Calle Real (Stockholm) och Tarabband (Malmö)

ÅRETS GRUPP – ELLIKA SOLO RAFAEL

Några riktigt starka karaktärer, mästare, personligheter. Ibland blir summan av helheten större än de enskilda delarna. Här finns en unik ordlös kommunikation där det fantastiska svänget står i centrum. En duo som blev en trio – med solo!

Övriga nominerade: Ahlberg, Ek, Roswall (Skåne, Medelpad) och Tetra (Göteborg)

ÅRETS NYKOMLING – BJÄRAN

När vår vinnare spelar är det omöjligt att sitta still. Här finns energi i övermått och en musik som lockar men också utmanar. Ett band som växer med en raffinerad blandning  av stilar. Nu är det dags att komma fram ur det norrländska skogsbrynet!

Övriga nominerade: Afrotronics (Stockholm) och Gothenburg Gadjos (Göteborg)

ÅRETS TRADITIONSBÄRARE – NADIN AL KHALIDI

Att bära traditionen är att ömt vårda, utveckla och inspirera. Här nomineras tre synnerligen goda exempel på traditionsbärare med fokus på samtid och framtid. På scen, på kurs – i livet självt. Vår vinnare är en unik förebild som bär på en musik som genomsyrar allt. Mångskiftande, starkt och personligt.

Övriga nominerade: Eiwor Kjellberg (Järvsö) och Göran Månsson (Medelpad)

ÅRETS UTGÅVA – RYDVALL/MJELVA ”ISBRYTAREN”

Meningen med att spela musik är mötet. Här möts olika karaktärer i ett fantastiskt resonansäktenskap ingen kunde anat för något år sedan. Strängt taget spännande och nydanande med ett begåvat par som vet hur man kommer överens – som vet hur man  bryter isen.

Övriga nominerade: Ulrika Bodén ”Kärlekssånger” och Limbohofvet ”Klingande klenoder” (Hälsingland/Medelpad)

ÅRETS HEDERSPRIS – OLE HJORTH

Aldrig har så många haft så få att tacka för så mycket, sa redan Winston Churchill. Han kanske pratade om årets hederspristagare? Han spelade nog fiol redan då, och med några av de riktigt stora för den delen. En riktig spelman, en skicklig violinist och en pionjär som pedagog utan vars insatser vi kanske inte skulle stått här ikväll. Ingen behöver nog ställa sig frågan : Vad har egentligen Ole Hjorth?

Annonser