! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Bassekou Kouyaté på Nalen. Bild: Hélène Lundgren.

Bassekou Kouyaté blir bara bättre och bättre

29 mar 2019

Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba
Nalen, Stockholm 28 mars

Jag vet inte för vilken gång i ordningen jag ser Bassekou Kouyaté live, och känner mig ganska jävig då han, hans fru Amy Sacko (sång) och band alltid levererat med briljans! Jag är ju knappast ensam i mitt tycke då han har prisats i överflöd, turnerat världen över och uppträtt tillsammans med diverse stora stjärnor. Ingen kan säga något annat än att han är en mästare, nästan en trollkarl på den gamla ursprungslutan ngoni.

_V4A3125webbDenna vackra vårkväll på Nalen börjar bandet med lite lågmält sväng från senaste skivan Miri innan tempot skruvas upp och Amys sång sticker iväg tillsammans med Bassekous ibland fantastiska soloäventyr. För varje gång jag ser honom har han förfinat sitt spel lite till och jag kan inte sluta förvånas över allt han kan få ut ur denna ganska primitiva lilla luta.

_V4A3134webbAlla i familjebandet som kompar (kalebass, tama/rassel, bas-ngoni) är med i det kokande svänget men kanske bör hans äldsta son på bas-ngoni nämnas lite extra. Många låtar är från förra albumet Ba power (och förra konserten) och på slutet får vi lite Mali-blues och Kuba-sväng. Publiken är med på utflykten och jublar och sjunger med när tillfälle ges. Ett fint vårbesök av en sällsynt flyttfågel från Mali!

text: Magnus Kjellberg
bild: Hélène Lundgren

Annonser