! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Barfota aftonflamenco med whiskeyröst

29 apr 2013

Liras Maria-Kaisa Jurva har sett spanska sångerskan Concha Buika på Nalen i lördags och blivit betagen av flamenco, stark scenpersonlighet och en röst som sagts vara en av de femtio bästa i världen.

 

Så kom hon då äntligen till Sverige, spanska sångerskan Concha Buika.  Efterlängtad av många äntrade hon scenen barfota, iklädd i en svart, glittrande, ärmlös aftonklänning, och i sällskap av en pianist och en percussionist.

Buika var självklar drottning på scen hela kvällen, men inte på ett framfusigt utan ödmjukt sätt. Hon levererade sina bästa sånger med en enormt stark, nästan elektrisk scennärvaro. Den hesa whiskyrösten är absolut en av hennes bästa egenskaper – med den uttrycker hon den eldiga passion och inlevelse som riktigt stark och berörande flamenco kräver.

Hon dansade också till flamencotakterna med de sedvanliga kjol-, hand- och fingerrörelserna, klappade händerna och slöt ögonen. Buikas musik är dock inte bara flamenco, snarare en blandning av soul, jazz, kubanska toner och blues. Hon sjunger mest på spanska men denna kväll bjöd hon också på några mer souliga låtar på engelska.

Buikas varma, inbjudande personlighet gör henne till en älskvärd artist.  Snabbt etablerade hon en kontakt med publiken – pratade, skojade och skrattade och fick stor kärlek tillbaka. Trots den framstående position sångerskan nått – hon betraktas idag som den nya flamencostjärnan efter den bortgångna, mexikanska flamencostorheten Chavela Vargas. Trots att Buika räknas till en av de 50 mest framstående röster i hela världen är hon heller ingen diva. Nästan ödmjukt tackade hon sina maestros, sina medmusikanter på scenen men också publiken.

– Thank  you for having me here, flera gånger under konserten.

Och när en karismatisk artist samspelar både med medmusiker och  publik,  då finns alla förutsättningar för fulländning.

Efter varje sång böjde Buika huvudet mot bröstet och med fingrarna i kors tackade hon för de högljudda applåder som uppstod.

– Time is not my boss, your love is my boss, sa Buika och fick stående ovationer.

Därmed blev det också flera extra nummer.

– I don’t wanna leave, I want to sing” fortsatte Buika och sjöng ytterligare några låtar.

På alla sätt en väldigt fin konsert – full av stor musik, kärlek och värme.

Maria-Kaisa Jurva

Annonser