Redaktionsbloggen

Trion Bach Jazz. Bild: Magnus Bergström

Bach i jazzig tappning

5 apr 2024

Barockmusik möter jazz i ömsint omstöpta versioner när trion Bach Jazz i dag ger ut ep:n Badinerie. Utöver trummisen Ola Winkler och basisten Magnus Bergström (och Åke Linton på ljud) består trion av mångsidige pianisten Emil Carlsson Rinstad, som är den som får föra gruppens talan.

Varför just Johannes Sebastian Bach av alla?

– I grunden handlar det nog om ren och ihållande inspiration. Vi ingår tveklöst i en global gemenskap av miljontals ”Bach-heads” och genom åren hade vi samlat på oss en hel rad stycken som vi kände skulle vara fina att spela på jazztrio. Att barockens sväng ligger nära jazzen är väl belagt och kanske har detta bidragit till lusten. Den matematiskt exakta klarheten – som kombineras med en gåtfullt böjlig harmonik och ständiga små överraskningar i rytmik och melodi – gör Bachs musik unik och oupphörligt fascinerande.

Vilken var den största utmaningen musikaliskt för att få Bach att fungera i ett jazzformat?

– Att bygga former som funkar för vår sättning och vårt sätt att spela har varit en ganska lång resa. Som barn av jazz och pop har vi velat bygga sammanhållna låtar och därför har vi ibland kapat rejält i formerna. Vi har rensat i stämmor för att göra plats åt trummor, bas och infall i stunden. En viktig utgångspunkt har varit att vara respektfull åt båda håll – att bevara kompositionens ”anda” men ändå skapa en inramning för intressant improvisation. Att spela stycket som det står på bladet och sedan rulla igång med triolsväng och spela solo på tvåfemettor var aldrig ett alternativ. Så den största utmaningen har nog varit att hitta fram till logiska låtar och ett uttryck som inte känns ”cheesy” utan organiskt, mänskligt och naturligt.

Nu har redan spelat det här materialet live en hel del: vilken typ av publik är det som kommit och hur har det hela tagits emot?

– I början var vi rädda att få pisk av puritaner av olika slag, men vi har faktiskt mött otrolig entusiasm. Folk i alla olika läger har blivit jätteglada. Vissa har sagt ”jag gillar inte jazz men det här var ju riktigt fint” medan andra har sagt ”klassiskt är inte min grej men det här var ju ändå kul och svängigt”.

Ep:n Badinerie med utöver titelspåret även Agnus Dei (med Emil Carlsson Rinstad på sång) och Galanteries ges ut i dag den 5 april. Sedan tidigare finns singelspåret Passacaglia på strömningstjänsterna. Ett debutalbum väntas tidigt i höst på Bolero Records.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser