Redaktionsbloggen

Årets sista Lira-nummer är här!

21 nov 2012

Årets sista nummer av Lira Musikmagasin börjar dunsa i landets brevinkast med början i dagarna. Officiellt utgivningsdatum är torsdag den 22 november. Efter sex år på posten blir detta nummer det sista Jonas Bergroth (jag, alltså) ansvarar för som chefredaktör. Med kommande föräldraledighet och därefter nya utmaningar i yrkeslivet har det blivit dags att lämna stafettpinnen vidare. Till ny chefredaktör har vi utsett Patrik Lindgren, i dag skivredaktör i Lira men också musikkritiker i Göteborgs-Posten och Sonic. Jonas Bergroth kommer att sitta kvar i Liras styrelse och förmodligen även återkomma som skribent i tidningen.

• Omslagspojke på nya numret är Manu Katché, slagverkaren med ett helt eget sväng som hörts med såväl Peter Gabriel och Sting som med Jan Garbarek. Nu är han aktuell med en ny soloskiva på prestige-etiketten ECM samt en spelning i Uppsala Konserthus den 25 januari.
• Rykande aktuellt är reportern Katarina Höijes knäck från den krisande musikaliska stormakten Mali. Vad händer när islamister vill förbjuda musiken helt och hållet?
• Folkmusikern Anders Rosén blev indie-idol för en hel generation proggiga folkmusikungdomar på 70-talet. Nu återutges debutplattan Västerdalton som han gjorde med Kalle Almlöf 1972. Jonas Bergroth tecknar ett långt porträtt av en särling i Folkmusiksverige.
• I december hålls för ovanlighetens skull en branschträff för barnmusik i Malmö. Lira har undersökt denna genre i medial skugga – från Alice Tegnér till skivaktuella Bröderna Lindgren.
• Countrylegenden Hank Williams sondotter Holly Williams är en fenomenal sångerska i egen rätt. Efter nyår släpper hon sin tredje soloplatta, bäst hittills enligt Lira som gjort en lång intervju.

Dessutom porträtterar vi fantastiska impro-sångerskan Mariam Wallentin, franska världsmusikkollektivet Lo’Jo, gitarrspelmannen Olle Lindvall och partybandet Lecheburre och så har vi frågat vår favoritbasist Sebastien Dubé vad han lyssnar på för tillfället. En sprängfylld sampler-cd ackompanjerar läsningen och dessutom lanserar vi nu vårt julklappserbjudande med riktigt fina premier – bok, dvd eller cd – till den som ger bort en prenumeration.


Fler recensioner

Annonser