! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Årets Jan Johansson-stipendium till Nils Landgren

20 jun 2016

Trombonisten, sångaren och nyblivne 60-åringen Nils Landgren kommer i juli att tilldelas det prestigefulla Jan Johansson-stipendiet, inrättat 1968 och förvaltat av Svenska Musikerförbundet.

Johannes Cornell, jazzskribent men även representant för Jan Johanssons Minnesfond och därmed jurymedlem för stipendiet, skriver så här om valet:

”Kanhända är mottagaren av Jan Johansson-stipendiet 2016 så berömd att han riskerar att förbises som jazzmusiker. Men snarare bör Nils Landgrens många egenskaper ses som olika sidor av samma mynt. Ytterst går det egentligen inte att skilja entreprenören från kreatören, entertainern från den fantastiske musikern eller ens trombonisten från sångaren. Hans lika goda öra för andras musik som för sin egen förklarar också varför han kommer så till sin rätt oavsett han spelar med storband, sin egen Funk Unit, med symfoniorkestrar eller det omfattande projekt kring musik av Leonard Bernstein som presenteras på senaste skivan. Mot bakgrund av alla dessa engagemang och Landgrens omkring 200 resdagar per år förundras vi över att han alltid tycks kunna leverera den extra dimension som är en bit av hans omisskännliga person.”

Utdelningen av stipendiet sker i Söderhamn 15-17 juli i samband med festivalen Världsarvsjazzen i Jan Johanssons hembygd Söderala utanför Söderhamn. För övrigt en synnerligen fin festival med namn som Daniel Karlsson Trio, Music Is The Weapon, Jan Lundgren, Ida Sand och Kristin Amparo på årets artistlista.

Annonser