Redaktionsbloggen

Trion WMD spelade på Brötz nr 825 den 24 november. Jonny Wartel saxofon, Boel Mogensen bas och Maria Dahlin trummor. Bild: Lars Åsling

Årets Impra Guld till improklubben Brötz

10 dec 2021

Årets utmärkelse Impra Guld går till klubben Brötz I Göteborg, för deras arbete och uttalade vision att lyfta fram kvinnliga och icke-binära förebilder.

Priset delas ut sedan 2012 av föreningen Impra, till en arrangör, person, förening eller institution ”som i sin verksamhet återspeglar Impras vision om ett jämställt och jämlikt jazz-Sverige”.

Klubben Brötz grundades 1993, huserar sedan 2000 på Konstepidemin i centrala Göteborg och är en av landets envetnaste och viktigaste scener för improvisationsmusik.

I sin motivering till utmärkelsen skriver Impra bland annat att det både ”handlar om att skapa förutsättningar för framtidens publik och jazzmusiker men också att motverka barriärer för dagens musiker. Med ett uttalat mål om 50/50-representation på scenen kan Brötz initiativ bli en motor också för andra arrangörer att arbeta för en jämställd scen. Ett långsiktigt påverkansarbete som även det kommer att vara avgörande för en vitalisering av den svenska jazzen, både på scenen och i publiken.”

Impra lyfter även fram Brötz strävan att ge plats på scenen för unga musiker, och att de arbetar för en högre samverkan över generationsgränserna.

Priset delades ut i onsdags och utgörs förutom äran av ett diplom och vår vandringsstatyett, formgiven av konstnären Hanna Hedman.

Patrik Lindgren

Annonser