Redaktionsbloggen

Nemat Battah och Isa Holmgren från kvartetten Staerna. Bild: Tuuli Wallenius

Arabiskt och svenskt i folkmusikaliskt möte

27 sep 2021

Arabisk och svensk folkmusik möts i gruppen Staerna som nu släpper sitt självbetitlade debutalbum. Det var när folksångerskan Isa Holmgren mötte sångerskan och oudspelaren Nemat Battah, palestinsk jordanier, som det slog gnistor. De båda studerade på Högskolan för scen och musik i Göteborg.

– Vi testade att improvisera ihop i ett övningsrum. Nemat sjöng sången Al-rozana och jag improviserade till och kompade henne med min sång, berättar Isa Holmgren.

– Jag fick impulsen att lägga in den svenska folksången Om än jag än reste i improvisationen och märkte att sångerna passade sjukt bra ihop! Al-rozana och Om än jag än reste finns som ett a cappella-spår på skivan, där vi lägger sångerna på varandra och också växlar mellan dem fras för fras.

En av grundidéerna med Staerna är just detta – att visa lyssnare hur bra svensk och arabisk folkmusik kan passa ihop. En annan av anledningarna för de två vokalisterna att dra ihop ett band är att skapa en samlingspunkt för publik med svenska respektive arabiska som modersmål. Och publik som överlag har rötter i de två traditionerna som representeras i Staernas musik.

Kvartettens övriga medlemmar är svenske gitarristen Hampus Grönberg samt kanadensiske kontrabasisten Robert Alan Mackie.

– Vi hann med ett par spelningar med hela bandet. Sen kom pandemin. Men när allt kommer igång igen vill vi ut i Sverige och göra skolföreställningar riktade till äldre ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern. Vi skulle gärna spela för ungdomar på svenska språkintroduktionsprogrammet Sprint och för elever på övriga gymnasieprogram och sen kombinera konserten med workshops och samtal med publiken.

Planen är också att spela på diverse folkmusikscener och kombinera dessa spelningar med att göra popup-konserter i samma område för att nå en bredare publik som inte vanligtvis besöker dessa scener.

När jag pratar med Isa Holmgren sitter hon på musikhögskolan i Oslo, där hon studerar sista året på en master i folkmusik. Nemat Battah bor numera i Helsingfors där hon studerar en master i folkmusik på Sibeliusakademin. Skivan fick spelas in på distans, som så många andra plattor som släppts nu under pandemin.

Inför framtida inspelningar och arrangemang ser Isa Holmgren fram emot att föra in mer kvartstonalitet, något som finns i både arabisk och svensk folkmusik.

– När vi gjorde gruppens arr tillsammans i Göteborg jobbade jag inte lika mycket med mikrotonalitet som jag gör nu. Men vi har pratat om att ha med mer av det på nästa skiva, det blir spännande.

Text: Sunniva Brynnel

(ur Lira #3 2021)


Fler recensioner

Annonser