! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Angélique Kidjo tar tillbaka Talking Heads klassiker

4 jun 2018

Talking Heads album Remain in light från 1980 är en ganska osannolik klassiker. David Byrne och hans band i nära samarbete med producenten Brian Eno blickade mot Afrika och parade sin egen struttiga postpunkigt syntetiserad funkpop med rytmer och fraseringar från västafrikansk afrobeat.

Resultatet var lika udda som självklart.

2018 tar Angélique Kidjo kärleksfullt tillbaka skivan till Afrika. På fredag släpps hennes egen version av Remain in light, som hon själv hörde första gången 1983 i Paris, fascinerad av mixen av afrikanska rytmer och amerikansk pop.

Kidjo har framfört materialet live det senaste året och på skivan hörs musiker som Ezra Koenig och Tony Allen. Texterna är Kidjos omtolkningar av originalen, och hon berättar för Rolling Stone om tillvägagångssättet:
– Jag kände att den här skivan har med vår tid att göra, en tid där så många människor är rädda och förvirrade. Albumet kommer från Reagan-eran, men här är vi nu igen och vet inte hur framtiden ska bli. Jag tror på dialog och att man kan var oense men ände behålla vårt sunda förnuft.

Tillsammans med producenten Bhasker bestämde sig Kidjo för att ”ta tillbaka skivan till Afrika”. Bhasker berättar i Rolling Stone:
– Talking Heads skiva har en slags obekväm spänning. Angéliques version låter festlig och glad men alla dessa chants tar upp väldigt smärtsamma ämnen.

Streama skivan i sin helhet innan release:
https://www.npr.org/2018/05/31/615243331/first-listen-angelique-kidjo-remain-in-light

 

Annonser