Redaktionsbloggen

Andreas Chadien kör vidare solo efter att Lilla Bäcken lagts ned. Bild: Hjalmar Östberg

Andreas Chadien på nya vägar efter Lilla Bäcken

28 feb 2022

I januari meddelande folkvispopbandet Lilla Bäcken att de efter tio år nu lägger av, vilket kungjordes i samband med ett sista låtsläpp, den högst lämpligt betitlade Farväl (Det slutar alltid i tårar).

Men någonstans mellan raderna gömde sig också en liten ofärdighet: låten var ju blott den tredje singeln i en utlovad årstidssvit, så vad hände med den fjärde undrade vi?

Sångaren och texförfattaren Andreas Chadien lät hälsa att låten existerade men aldrig gjorts helt klar och nog skulle förbli outgiven. Om inte … hm. Ett tag senare återkom han och undrade om vi var intresserade av att lägga ut sången ändå, den måste bara fixas till lite först.

Så här har vi den: Månen är galen – vinterns sång, som Andreas Chadien beskriver som ”en sorts vaggvisa, svart chanson och en jazzig folkvisa”.

– Den handlar om att vara ensam och sömnlös i natten med bara månen som sällskap. Titeln kom först och när jag väl hade kläckt den så skrev sig resten av texten ganska snabbt. Och melodin växte fram av sig själv under arbetet med orden. Mycket samarbetsvillig låt. Bara att tacka och ta emot.

Den nya låten ges ut i ditt egen namn – varför tog det slut med Lilla Bäcken egentligen?
– Många anledningar egentligen men bandet hade varit på sparlåga ganska länge. Det blev allt svårare att styra upp rep, konserter och inspelningar. Vi var inte särskilt produktiva heller, skrev bara en eller ett par låtar per år senaste åren. Så tio år tillsammans blev helt enkelt nog. Den utlösande faktorn var att vi blev väldigt oense om pandemihanteringen. Meningsskiljaktigheter som inte gick att överbrygga. Men jag tror att bandets saga hade varit över ändå.
– Kanske hade det varit lättare att fortsätta om vi hade fått lite mer framgång rent kommersiellt. Vi hoppades en del på det inför släppet av de här singlarna i årstidssviten, men den sortens framgång uteblev tyvärr. Men konstnärligt tycker jag nog att det är bland det bästa vi gjort.

Lilla Bäcken var ett udda bandnamn – efter Allan Edwalls låt förmodar jag, men hur kom det sig att ni tog det namnet?
– Japp! Namnet snodde vi från Allan. Jag och Mischa (Hayman, gitarr och låtskrivare) hade en trio tillsammans med hans bror där vi tolkade Edwalls visor. Bland annat då Den lilla bäcken. När vi sen bestämde oss för att starta bandet så tyckte vi att det var ett bra bandnamn helt enkelt. Det inte bara klingade fint utan det berättade också en del om vilka vi var och vad vi höll på med.

Vad väntar för dig framöver nu då?
– Jag har hängt på mig gitarren igen och börjat spela in en soloskiva. I somras släppte jag också diktsamlingen Samlade sånger, och där finns texterna till de nya låtar som ska hamna på skivan. Mats och Mischa från Lilla Bäcken är med och spelar. Jag brukar även varva med lite poesi på konserterna nu för tiden. Det hela känns väldigt roligt och jag känner mig mer inspirerad än på väldigt länge. Nu kommer det stora genombrottet, haha!

Lilla Bäcken gav under åren 2013-2022 ut två album och en ep, och avrundade det hela med singelsviten Jag vill vara med dig, Glada dagar (Mörk arrest) i duett med Lisa Nordström samt Farväl (Det slutar alltid i tårar).

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser