Redaktionsbloggen

Ambientmusik på Lira-vis

4 apr 2024

Det har varit en hel del negativt snack om ”mood music” det senaste, i efterdyningarna av Dagens Nyheters uppmärksammade avslöjande hur det går till när anonyma artister ges gräddfil till Spotifys lukrativa spellistor för (ofta helt intetsägande) bakgrundsmusik.

Men ambientmusik, eller vad vi nu väljer att kalla det, måste ju verkligen inte vara massproducerat skräp helt utan artistiska ambitioner. Tvärtom. Det visade om inte annat Brian Eno redan på klassikern Music for airports för snart fem decennier sedan. Och ibland längtar nog de flesta efter musik att bara försjunka i motståndslöst, kanske som ett soundtrack till tågresan, eftermiddagsvilan eller bokläsandet i favoritfåtöljen på kvällen,

Här har vi samlat ett femtiotal låtar, totalt fem timmar musik, med artister som Jon Hassell, Djivan Gasparyan, Toumani Diabaté, Anoushka Shankar och Jan Garbarek, men också i sammanhanget kanske mer oväntade som Sofia Karlsson och Rydvall/Mjelva. Musik som håller sig i bakgrunden men också tål att verkligen närlyssnas på.

Så luta er tillbaka och njut! Och tipsa gärna om fler låtar som skulle passa in!

Patrik Lindgren

(spellistan finns också – snart – på TIDAL)


Fler recensioner

Annonser