! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Älskvärt salongskoncept med Nisse och Jojje

12 nov 2015

Nisse Landgrens hörna med Jojje Wadenius
Kulturhuset/Stadsteatern, ons 11 november 2015.

Det var förstås fullsatt i Kulturhuset/Stadsteaterns hörsal i går kväll när Nisses hörna hade Jojje Wadenius som gäst. En enligt värden Nils Landgren ”lysande musiker och en mycket snäll och vänlig människa”.

Det är bara att hålla med (något som för övrigt även gäller för herr Landgren själv). Dessutom smått obegripligt att Jojje Wadenius är 70 år. Skam till sägandes har jag inget långt lyssnarförhållande till honom, men har hört honom på senare år i så olika sammanhang som på Fasching i Stockholm, Oktoberteatern i Södertälje och Nösunds Värdhus på Orust – alltid lika bra.

Hans namn har förstås funnits med i alla tider (Made in Sweden, Solar Plexus, Blood Sweat and Tears, Simon & Garfunkel, Steely Dan med flera) men själv är han enligt egen utsago mest nöjd med nuvarande bandet Cleo, som precis lanserat sin skiva nr 2. Jag älskar konceptet Nisses hörna, liksom Elises salong på Oktoberteatern som Jojje gästade för något år sedan, ”salongstanken” ger ett tillfälle att lära känna en musiker mer personligen vid sidan om skapandet och produktionen. Och även om Oktoberteatern och Kulturhusets hörsal är två helt olika scenrum är just den kärndetaljen densamma. I går berättade Jojje Wadenius en hel del från sin barndom och uppväxt och sedan bjöd Cleo-bandet tillsammans med Nisse Landgren och Ida Sand på allt från Jojjes barnvisor till röjarbluesrock à la The Band.

Säsongen sista Nisses hörna äger rum den 12 december, då med hemliga musiker och hemliga låtar. Gäst är Nisses barndomskompis Ernst Kirschsteiger, som ska få den stora ären att önska sig en lång rad låtar som Nisse lovar att tillhandahålla med hjälp av höjdarmusiker – men än så länge är de alltså hemliga. Ett roligt koncept bara detta!

Eva Nikell

Cleobandet består av Georg Jojje Wadenius (gitarr), Lars Danielsson (bas), Per Lindvall (trummor/slagverk) Jesper Nordenström (klaviaturer)

Annonser