! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Allvarsamt men ljust med Ára på Jokkmokks marknad

Ára
Bio Norden, Jokkmokk, 3 februari 2017

För Ára är det jojken och den samiska själen som är det centrala. På Bio Norden i Jokkmokk var det på fredagen konsert och samtidigt släppte gruppen sitt nya album Girkásit.

Sångaren och låtskrivaren Simon Issát Marainen bär alltid samedräkt på scen. Han har en allvarlig och seriös framtoning. Kanske för att varje låt är viktig och inget man skojar bort. En jojk handlar till exempel om sorgen efter två närstående som ryckts ifrån honom och hur viktigt det är att mitt i sorgen se till det som är ljust och tro på framtiden. Han har ett intuitivt och naturligt sätt att jojka och låter känslan vara viktigare än att det ska låta tjusigt. Kanske är det just det som gör det så vackert. Emellanåt kan man ana något som liknar strupsång.

Kompet har också stor variation. I låten Speadjardnávdi, till exempel, börjar det som ett svävande lätt ljudlandskap och eskalerar sedan till något tungt pulserande och massivt. Bandet består av en rad skickliga musiker, bland dem kan nämnas Frida Johansson på fiol och klaviatur, basisten Daniel Wejdin och trumparen Johan Asplund.

Ára bildades 2009 och dess medlemmar bor utspridda i hela Sverige så det blir mycket logistik får man förmoda. Nya skivan är inspelad Soppero med Georg Buljo som producent. Vad som framträder nu är ett Ára med ännu större djup och konstnärlig frihet.

text: Susanne Holmberg
bild:Vladimir Nieto Gonzalez

 

Annonser