! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Allvarligt hot mot landets alla kulturtidskrifter

15 dec 2014

Hej go’vänner.  I dag blir det ingen lucka att öppna här på Lira.se. I stället hoppas vi att det ska bli ett jäkla liv i luckan. Pardon my Göteborgsfranska.

Som några av er kanske uppmärksammat förordar Kulturutskottet att Riksdagen nu på torsdag ska besluta om ett omedelbart och närmast totalt stopp för det statliga stödet till landets kulturtidskrifter. Det kommer att bli ett blodbad. Publikationer som Ord & Bild, Glänta, Bang, Expo, Orkesterjournalen, Nutida Musik, Opera, Danstidningen, Teatertidningen, Galago och en lång lång rad andra är i farozonen.

Så även Lira. Närmare en femtedel av våra intäkter kommer i dag från Kulturrådets produktionsstöd. Det låter kanske inte som så mycket. Men det motsvarar en heltidstjänst. Och det finns ingen sådan att spara in på. Det finns nämligen bara en. Yes, yours sincerely. Det betyder inte på något vis att jag gör Lira ensam. Men att det bara är jag som gör det på heltid och med full om än undermålig lön. Och en tidning med Liras ambitioner behöver någon som ägnar sig åt den till hundra procent (och en hel del utöver det). Det vet jag, efter två år på posten. Det vet mina företrädare tjugo år bakåt, Jonas, Christian, Reidar och så vidare.

Så jag vill att ni hjälper oss, Lira och alla andra, att skapa ett jäkla liv i luckan. Skriv under namninsamlingar, dela debattinlägg, gör debattinlägg! Det förslag som ligger är alldeles uppenbart ogenomtänkt och illa förankrat och bygger på allvarliga villfarelser, som att det går att spara pengar genom att ge ut tidningarna digitalt i stället.

/Patrik Lindgren, chefredaktör Lira

Lite av det som skrivits i media de senaste dagarna:

https://www.skrivunder.com/radda_kulturtidskriftsstodet
https://www.dn.se/kultur-noje/alliansens-kulturbudget-drabbar-landets-kulturtidskrifter/
https://www.dn.se/kultur-noje/som-att-benada-en-dodsdomd-genom-att-byta-avrattningsmetod/
https://www.dn.se/arkiv/kultur/vill-alliansen-begransa-det-offentliga-samtalet
https://www.expressen.se/kultur/toppnyheter-/malte-persson-om-slakten-pa-tidskrifterna/
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=6015948
https://www.sydsvenskan.se/kultur–nojen/en-allians-mot-kulturen/

Annonser