! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Ale Möller inleder samarbete med Youssou N’Dour

11 okt 2013

Den svenske folkmusiknestorn Ale Möller var ju en av de musikanter som spelade för Youssou N’Dour under Polarprisgalan nyligen. Nu får vi veta att detta blev starten till ett nära samarbete dem emellan. Möller har engagerats som en ”creative assistant” åt världsstjärnan N’Dour och de två har redan mötts igen för att spåna idéer. I ett pressmeddelande säger Ale Möller så här:

– Det är otroligt spännande. Jag var ner till Dakar för någon vecka sedan och vi lade upp intressanta planer för nutida och framtida projekt. Det kan vara svårt för oss här hemma att förstå hur stor Youssou N’Dour är, inte bara i Afrika, utan han turnerar kontinuerligt över precis hela världen.

Redan nu till helgen är Ale Möller en av gästartisterna när N’Dour ger konsert i Paris med sitt band Super Étoile de Dakar. På ett slutsålt Bercy Arena i inför 19 000 åskådare. Spelningen anses som något av en musikalisk comeback för Youssou N’Dour som nyligen återvänt till musiken med full kraft efter att under några år främst ha fokuserat på sitt arbete som kultur- och turistminister hemma i Senegal.

Ale Möller är förstås ingen nykomling i den västafrikanska musiken. Sedan många ingår till exempel den i Sverige boende senegalesen Mamadou Sene i hans Ale Möller Band.

– Den västafrikanska musiken, inte minst Youssou N’Dour, har länge haft en stark plats i mitt hjärta. Mamadou Sene, en av sångarna i mitt band, har visat mig mycket fantastiskt, inte minst på våra turnéer i Senegal, berättar Ale Möller.

Patrik Lindgren

Annonser