! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Al Di Meola hedersgäst på Ystad Jazz i sommar

27 mar 2017

Relativa nykomlingen Ystad Sweden Jazz Festival etablerade sig kvickt och målmedvetet som sommarens största jazzfestival i Sverige. Programmet för den åttonde upplagan har just offentliggjorts och rymmer internationella namn som Joshua Redman, Ron Miles, Scott Colley, Brian Blade och Hiromi, men förstås också en diger lista av svenska artister, däribland Viktoria Tolstoy, Tonbruket, Gilbert Holmström, Filip Jers, Ann-Sofie Söderqvist och nordiska grannar som Iiro Rantala och Bugge Wesseltoft.

Festivalens konstnärlige Jan Lundgren hinner förstås med några pass vid pianot också.

Årets hedersgäst är gitarristen Al Di Meola (bilden ovan) och så finns traditionsenligt också en ”Årets Festival-Tornväktare” i den japanske saxofonisten Yosuke Sato som blåser igång festivalen från S:ta Marias kyrktorn på onsdagen.

Redan på tisdagen smygstartar det hela på nyinvigda Ystad Arena, med en lite bredare Monica Z-show där Tommy Körberg och Svante Thuresson hör till lockbetena.

Förresten finns det för 2017 även en officiell jazzkonstnär i Owe Gustafson – kanske bekant som personen bakom illustrationerna till barnklassikern Fem myror. En tråd han valt att plocka upp för årets affischer, med en tutande elefant i bästa Magnus & Brasse-stajl.

Ystad Jazz hålls den 1-6 augusti 2017 och biljetterna släpps nu på onsdag.

Patrik Lindgren

Annonser