! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Rafa Ruffino, Mamani Keita och Niariu Diallo i Les Amazones d’Afrique. Bild: Hélène Lundgren

Afrikanska amazoner bjöd upp till dans

Les Amazones d’Afrique
Nalen Stockholm 3 mars

Les Amazones d’Afrique lär har passande nog ha tagit sitt namn från en kvinnlig elefantjägargrupp och även ett regemente från 1700-talet i det som i dag är Benin! För kämpar gör de, för jämlikhet och kvinnors rättigheter men med orden och musikens redskap som vapen.

Detta kvinnokollektiv med varierande medlemmar gav nyligen ut sitt andra album Amazones power. Med denna och den förra i bagaget äntrar de Nalens scen under blixtar och dunder vilket startar en dansant afrofunkresa. Mest utmärkande av de tre är nog Mamani Keita (Mali/Frankrike), med sin scenvana (hon har varit igång länge, känd bland annat för samarbetet med den franska producenten Nicolas Repac) och uppmanade blick som fångar in publiken och får den att göra som hon vill.

lada3Även Fafa Ruffino (Benin, på bilden ovan) fångar med sin fina röst och utstrålning. Niariu Diallo (Benin/Frankrike) adderar med charm och inlevelse. Bakom kompar tre man där alla svänger grymt och där det ibland kokar lite extra mellan gitarren och turntables. Förstår inte riktigt varför de har placerat ut stolar denna kväll då musiken är starkt dansant uppmanade, men det löser amazonerna galant!

De låtar som står ut mest för mig är två ”congotronics”-aktiga låtar, där låter jag mig gärna fångas i den urbana afrikanska musikens nät.

text: Magnus Kjellberg
bild: Hélène Lundgren

Annonser