! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Svensk blev årets basist

1 jun 2016

Svenske basisten tillika cellisten Lars Danielsson har tilldelats det framträdande tyska musikpriset ECHO Jazz.

Han får priset – som är jazzvarianten av tyskarnas Grammis – som årets bästa internationella instrumentalist inom bas. Danielsson beröms starkt för albumet Just the two of us. Skivan är en duoinspelning med danska sångerskan Cæcilie Norby, Danielssons partner på mer än blott det musikaliska planet.

Danielsson beskrivs som en basist och cellist med en unik personlighet och en ständig närhet till det melodiska. Just the two of us är parets första duoinspelning och är en sparsmakad sak med den mesta musiken framförd på kontrabas och sång. Danielsson spelar även gitarr, marimba och slagverk på albumet. Skivan rymmer versioner av kända sånger som Leonard Cohens Hallelujah men också originalkomposititoner och stycken inspirerade av klassisk musik.

Vid galan, som hölls 26 maj i Hamburg, framträdde duon till publikens jubel. Norby sjöng Joni Mitchell-låten Both sides now, som ju för övrigt den just nu så aktuella Håkan Hellström sjungit in på svenska. Gästspel på Ullevi i helgen?

Andra av årets ECHO Jazz-prisvinnare inkluderar Brad Mehldau, Kamasi Washington, James Farm, Diana Krall, Tigran Hamasyan, Philip Catherine och Michael Wollny Trio. Natalia Mateo, Lars Danielssons polska stallkamrat från tyska ACT Records, utsågs till årets nykomling för debutalbumet Heart of darkness.

Timo Kangas

Annonser