Redaktionsbloggen

Skärmdump från publiceringen i Sydsvenskan av uppropet "Nationalistisk kulturpolitik - vår tids stora hot mot svensk folkkultur"

Upprop och debattinlägg i protest mot politiska försök att kidnappa folkmusiken

22 aug 2018

Att kultur används i politiska syften är inget nytt, och i sig måhända inget fel, men inför det stundande valet har vi återigen fått se försök från extremnationaliska krafter att kidnappa den svenska folkmusiken och annan traditionskultur i för en majoritet av utövarna helt oönskade politiska syften.

Detta har väckt upprördhet på många håll och det har samlats och kokats ihop till en rad olika protestlistor och debattinlägg.

I går kväll publicerades i tidningskoncernen Mittmedias alla kanaler en debattartikel med udden riktad mot Sverigedemokraterna, med rubriken ”Oroa er inte SD, folkmusiken mår fint!”.

Bland undertecknarna finns tongivande artister som Ale Möller, Lena Willemark, Ellika Frisell och Per Gudmundson, och de skriver bland annat:

”Sverigedemokraterna oroar sig för att den genuina svenska folkkulturen är hotad av mångkultur och invandring. Vi undertecknade folkmusiker har en helt annan bild. Vi är inte alls oroade. Folkmusiken mår väldigt bra. Den lever i en mångfald av musikaliska uttryck och stimuleras av alla spännande nya impulser som kommer till vårt land.”

Hela debattinlägget kan läsas här: https://www.dt.se/artikel/kultur/debatt-oroa-er-inte-sd-folkmusiken-mar-fint

Musikern och pedagogen Pär Moberg ligger bakom ett annat upprop på samma tema, som i skrivande stund samlat hela 848 underskrifter och finns här i sin helhet.

Sydsvenskan publicerade en något kortad version av detta upprop den 17 augusti. Texten rymmer en del välbehövlig historisk självinsikt: ”Vi har provat nationalistisk folkkultur förr. Det var en urusel idé då, och den har inte blivit bättre nu.” Mot slutet avrundas det hela med:

”Skulle Sverigedemokraterna komma i en maktposition där de får inflytande över svensk kultur- och utbildningspolitik skulle de prioritera ”kärnan i den svenska kulturen”. Vi vill inte ha deras pengar. Dessa pengar skulle lukta av ras- och kulturförakt, av exkludering och förtryck. Denna lukt skulle snart sätta sig i våra folkdräkter, våra arkiv och våra gamla byggnader, och skapa en odör som det kommer att ta generationer att vädra ut.”

Samtidigt pågår ytterligare ett upprop – den här gången mer utifrån den enskilda utövarens perspektiv och dennes rätt till sin egen konst och dess sammanhang. Hittills 235 aktiva musiker, dansare, arrangörer med mera har skrivit under ”Utan oss tystnar musiken”, och syftet beskrivs så här:

”Med denna underskrift […] vill jag tydligt visa att jag tar avstånd från all användning av mina verk och min utövning i sammanhang som syftar till att legitimera eller på andra sätt styrka Sverigedemokraterna eller andra extremnationalistiska krafter eller att sprida politiska budskap som inte är förenliga med vårt demokratiska system.”

Detta upprop publicerades i dag här, på Svenska Dagbladet webbsida, under rubriken ”Nej! Populisterna får inte använda vår musik!”. Här är det även bredare kända artister som Benny Andersson, Tomas Ledin, Sofia Karlsson och Åsa Jinder som skriver under, bland annat med raderna:

”De populistiska partier som vill annektera den svenska folkmusiken och den folkliga kulturen för att nå ut med sitt extremnationalistiska budskap har helt enkelt inte fattat vad folkmusik är.”

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser