Skivrecension

Pyhä veri vuotaa
Avancerat

Pelkkä Poutanen

Pyhä veri vuotaa

Skivbolag: Eclipse Music
Format: CD/DL
Recenserad av: Lars Brinck
Publicerad: 20 maj 2022

Dela den här recensionen:

Petra Poutanen är kompositör, sångare och multi-instrumentalist. Hon har medverkat i teaterföreställningar, är verksam som både körledare och lead-sångare i bandet UTU. Pyhä veri voutaa är hennes första soloalbum. Som ”Pelkkä Poutanen” (”bara Poutanen”) tar hon enligt egen utsago avstamp i folklig sångtradition men beger sig sedan ganska långt därifrån. Musiken består av lager på lager av Poutanens röst och olika instrument (som en kantele gjord av en skateboard!).

Det mesta är processat och helheten tätt arrangerad. Ibland upplever jag det som klockrent – som i Babels dotter som andas Björk på 1990-talet, ibland känns det mer överlastat. Det är musik som behöver ett vaket öra, som bakgrundsmusik blir den lätt jobbig. Utan att förstå texterna hör jag ändå att det handlar om religion, riter och mysterier. Djupa vatten med andra ord. 

På två improviserade spår tycker jag att hon går vilse. Det är förvisso imponerande att behärska så många olika rösttekniker som hon uppenbarligen gör – men strupsång, kulning och jojk samtidigt genom ett reverb från helvetet trycker på alla mina ”utrota-all-världsmusik”-knappar. Om jag såg henne göra det live med en loop-pedal så kanske det skulle fungera bättre, men att inleda skivan med ett sånt spår tycker jag är synd. Så hoppa över inledningsspåret och njut av understundom riktigt häftig och uppfinningsrik röst-electronica.


Fler recensioner

Annonser