Redaktionsbloggen

Pat Metheny möter svenskarna

30 jun 2016

Pat Metheny kommer till Sverige mitt i sommaren. Tyvärr blir det blott en konsert, på Lorensbergsteatern i Göteborg. Tisdag 5 juli är det dags.

Mästergitarristen, kompositören och bandledaren Pat Metheny, 61 år, släppte två nya album i maj. The Unity sessions är samma konsert som finns på en dvd, med Pat Metheny Unity Group spelandes kompositioner av Metheny själv, men även en han skrev ihop med Ornette Coleman samt en Ray Noble-standard. Den andra skivan heter Cuong Vu Trio meets Pat Metheny. Där slår han sig ihop med en trio ledd av Pat Metheny Group-veteranen Cuong Vu och dennes trumpet. Skivan rymmer fem låtar av Vu, en av Metheny och en skriven av Andrew D’Angelo.

Pat Metheny spelade själv just trumpet innan tonåren gjorde sitt intåg och han bytte till gitarr. Det tog inte jättelång tid innan Metheny hittade sitt uttryck, där bland de skickliga jazzmusikerna i Kansas City. En blandning av tradition och modernitet, som kommit att inspirera mängder av gitarrspelare. 20 Grammy-priser har det blivit – i helt osannolika 12 kategorier!

Utveckling har varit ett ledord för Pat Metheny och någon gång har han skrämt sina fans. Det osedvanligt komprimisslösa albumet Zero tolerance for silence från 1994 fick många av Methenys fans att tro att han antingen drev med dem eller att han försökte sträcka sitt dåvarande skivbolag Geffen ett långfinger. Gitarristen har bedyrat att så icke alls är fallet.

Pat Metheny har samarbetat med många olika sorters musiker. Från Joni Mitchell till Steve Reich, från Herbie Hancock till David Bowie, och från Ornette Coleman till Milton Nascimento.

Vi får se vad han bjuder på den här gången.

Timo Kangas

-->

Fler recensioner

Annonser