Redaktionsbloggen

Mycket läsning i Liras vinternummer

24 nov 2023

Ett på många vis turbulent 2023 närmar sig sitt slut, en lång vinter stundar och Lira fyller på med lite välbehövlig musikalisk värme i form av årets sista nummer.

Omslaget pryds av Emma Härdelin och över elva sidor bjuder vi på ett ganska annorlunda porträtt av denna folkmusikens förkämpe. Reportern Anna Sjöstrand och fotografen Erik Nordblad följde i Härdelins fotspår med ett närmast novell-artat reportage som resultat.

Vi tar oss även an en högaktuell story som ruskar om musikbranschen just nu. Bolaget Epidemic Sound kränger royaltyfri soundtrackmusik och hotar, menar deras opponenter, därmed hela systemet med upphovsrätt. Men vad handlar det om egentligen?

Annat läsgodis att kasta sig över är artikeln om gitarrduon The Gothenburg Combo som bett en lång rad kompositörer inom såväl jazz- som folkmusik att tonsätta en favoritroman. Ja, hur låter egentligen en bok?

Vi porträtterar även visveteranen Jan Hammarlund, aktuell med sina memoarer, blickar tillbaka på singer-songwritern Nanci Griffiths karriär, och besöker den gigantiska gratisfestivalen Hardly Strictly Bluegrass som värnar hippieidealen i dagens business-drivna San Francisco.

Några årsbästalistor hittar du inte i det här numret, i stället kommer vi högst traditionsenligt att sammanfatta musikåret med matiga listor på Lira-webben – så håll utkik där eller via vårt nyhetsbrev (som du anmäler dig till genom att fylla i din e-post längst ner på Lira.se).

God läsning och lyssning!

Vill du få Lira i brevlådan? Teckna en prenumeration – det är snabbt och enkelt gjort här! Du kan förstås också beställa lösnummer här eller teckna en digital prenumeration.

Lira-redaktionen, 24 november 2023

PS: Missa inte spellistan Lira Lyssna som hör till detta nummer – du hittar den här!


Fler recensioner

Annonser