! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Emma Lagerberg, Thea Åslund och Lovisa Risinger laddar för Strömscenarion. Bild: Isac Eliasson

Lyset i forsen prövar nya uttryckssätt

26 nov 2019

Trion Lyset i forsen har vi lyft fram flera gånger om i Lira, först när de gav ut sitt strålande debutalbum 2016, om vilket vår recensent Lasse Lind skrev ”Tre fioler med kraft, intensitet och ordentligt sug i tretakten. Ren och skär fiolpower men också lyhört spel och väldigt bra sånginsatser med fina stämmor [—] det gnistrar verkligen om den här skivan”.

Sedan slog de sig samman med trion Dagny och blev Dagny i forsen, också det en ypperlig skiva att utforska närmare för den som missat!

Nu är de tillbaka som trio men ändå i ett delvis nytt element, när de i helgen har premiär för föreställningen Strömscenarion på Teater Sesam i Göteborg. I ett format som är något utöver en vanlig konsert vill de dela med sig av folkmusikens mystik.

– Vi kallar Strömscenarion för en berättande konsert. Men det är inte ett berättande som i att berätta en historia, även om det också finns sådana inslag. Berättandet ligger mer i skapandet av olika stämningar och hur vi sätter ihop de olika sceniska uttrycken. Målet är att förhöja känslan av den magi som redan finns i folkmusiken. Det är den känslan som berättar, säger Thea Åslund.

Föreställningen är ett nyfiket sökande efter nya uttryckssätt, och de bryter och leker med den traditionella konsertformen i en vilja att nå en bredare publik med folkmusiken. Låtmaterialet är en blandning av gammalt och nyskrivet, texterna både deras egna och poesi av Karin Boye och Edith Södergran. Och själva formen tycks ha fått växa fram under repetitionernas gång.

– Även om vi provar nya former för vårt berättande, vill vi att publiken ska känna sig trygg. Vi vill dela med oss av mystiken. Inte vara mystiska. Det är en stor skillnad, säger Lovisa Risinger.

Lyset i forsen består av Emma Lagerberg, Lovisa Risinger och Thea Åslund.

Patrik Lindgren

Länk till Facebookevent

Prenumerera på Lira du med! Just nu får du en valfri cd på köpet i vår julkampanj!

Annonser