Skivrecension

Dagny i forsen
Dubbel-trio Lira Gillar

Dagny i forsen

Dagny i forsen

Skivbolag: Rundil Records
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 1 jun 2018

Dela den här recensionen:

Två folkmusikaliska grupper med smak för det experimentella och lite opolerade gör gemensam sak på den här spännande plattan.
Dagny är Anna Malmström, klarinett och basklarinett, Sara Nilsson, fiol och viola, och Sofia Andersson, tenorsax, barytonsax och tvärflöjt, Här samarbetar de med de likaledes nytänkande fiolspelarna i Lyset i forsen, Lovisa Risinger, Emma Lagerberg och Thea Åslund, som också arbetar vokalt på ett par spår. Fiolspelare förresten, får man säga det om någon som spelar viola d’amore?
Genom de tio spåren finns ett blått klangstråk i botten. Blått, långsamt, dynamiskt. Spår två, Sol i moln, har drag av minimalism, med sin väv av upprepade melodifigurer, på vilken Sofia Andersson lägger sitt huvudtema innan fiolerna smyger in ett nytt tema. Och där kommer slagverk också (av Johan Svedmyr) och blandar sig i den rika varpen.
Det där minimalistiska greppet återkommer, i till exempel Tåget. En grundfigur på fiol, närmast bordunartad, blir den grund på vilken övriga instrument mer eller mindre varsamt bygger.
Det finns något mycket vackert i hur de sex musikerna prövar klanger, dynamik och melodiidéer, intensivt lyssnande på helheten. Anna Malmströms klarinett är jag särskilt förtjust i. Ibland något av en dysterkvist, men en man gärna lyssnar till.
Det här är folkmusik i rörelse, djärv och tilltagsen, nyfiken och suggestiv.


Fler recensioner

Annonser