Redaktionsbloggen

Liras sommarnummer är här!

20 maj 2022

”Sommar sommar sommar” vill man ju bara utbrista mitt i alla spirande grönska – men riktigt så enkelt är det inte. I år heller. För när väl den förbaskade pandemin tycks vara över invaderas ett europeiskt broderland av en fientlig granne.

Nej, Ukrainas öde måste komma först denna sommar. I Liras sommarnummer gör vi det genom att lyfta fram ukrainsk folkkultur. På åtta sidor berättar vi historien om den ukrainska folkmusikens stoltheter DahkaBrakha, en banbrytande kvartett som nu gett sig ut på en världsturné för att samla stöd för det krigsdrabbade hemlandet.

Och i en plötsligt lite extra aktuell, djuplodande essä tar skribenten Po Tidholm sig an ämnet folkmusiken och nationalismen (med fantastiska illustrationer av vår nya medarbetare Emma Engström).

Vad mer då? Jo, på ett mer grovjobbande vis följer vi med jazzkvintetten Oddjob in i studion när de spelade in sin jubileumsskiva 25. Och så pratar vi musikskapande med den mångsidiga Becca Stevens och lägger bandet Kolonien på terapisoffan för att prata ut om nya skivan Till skogen.

Sen stundar ju festivalsäsong – så missa inte vår 20-sidiga guide till sommarens musikevenemang!

Men tillbaka till DahkaBrakha. Ett yttrande från en av deras liveströmmade konserter i våras har bitit sig fast: ”After victory real spring will come”. Så vi får vända på steken i denna redan galna tid. Först tar vi sommar, sen hoppas vi innerligt på en riktig vår.

Hoppas att vi ses på någon festival där ute!

Lira-redaktionen, 20 maj 2022

PS: Missa inte vår spellista som hör till detta nummer! Läs mer och lyssna här!

PPS: Vill du också få Lira i brevlådan? Teckna en prenumeration – det är snabbt och enkelt gjort här! Du kan förstås också beställa lösnummer här eller teckna en digital prenumeration.


Fler recensioner

Annonser