Redaktionsbloggen

Omslaget till Jordmåns skiva är en nutida blinkning till Jan Johanssons original.

Jazz – nu också på nysvenska

8 okt 2020

Jan Johanssons album Jazz på svenska tronar allra högst på vår aktuella jazztopplista. Jazz på nysvenska är Peter Bryngelsson och gruppen Jordmåns nutida tolkningar av låtarna på skivan.

– Genom olika tillfälligheter blev Jazz på svenska mer och mer ”giltig” i Sverige. En del av det berodde på att tv-serien Hem till byn musiksattes med låtar från skivan – framför allt Gånglek från Älvdalen. När vi spelar de här låtarna live känner människor igen melodierna hur vi än spelar dem. Även när det är kurdiska musiker som spelar Gånglek från Älvdalen eller Klara stjärnor så känns de igen, trots att tonfallen är helt annorlunda.

Jazz på nysvenska började spelas in i en studio i Stockholm, men Peter Bryngelsson var inte nöjd med resultatet. Sedan slog coronan till och hemmainspelningar blev det enda, och även bästa, alternativet.

– De flesta av musikerna som jag ville ha med i projektet hade en Mac-dator och ett enkelt inspelningsprogram hemma. Så jag gjorde mina grundinspelningar på dobro och lite andra instrument här i mitt hus i småländska skogen och sen fick de andra lägga till vad de ville, på vilka låtar som de ville. Jag gav dem inte särskilt mycket instruktioner. Sen valde jag ut vad jag skulle använda av det.

Nöden är uppfinningarnas moder och Bryngelsson väljer att se de positiva möjligheter som föds ur en oväntad situation.
– Jag försöker ofta vända något negativt till något positivt i livet, för det kommer alltid att hända saker. Man kan säga att coronan gav en viss frihet åt projektet, det blev en inbjudan till att göra något nytt och för musikerna att kunna spela in var de ville, på vilken tid på dygnet som helst.

Inte oväntat låter resultatet lite som ett musikaliskt knytkalas, där var och en tar med sin egen tradition och sitt eget uttryck till bordet. På knytkalaset bubblar partyt och leklustan sjuder. Elektriska instrument blandas med akustiska och ett bluesigt sväng ligger nära till hands.

Med sig på skivan har Peter Bryngelsson ett stort antal musiker: bland andra Marie Selander, Gus Loxbo, Soher Chkair, Mukiryan Abubakr, Nils Personne och Kristina Aspeqvist.
– Jag bor i Älmeboda, och i grannbyn bor Kristina som bott länge i Ghana, spelar afrikanskt slagverk och är utsedd till voodoodrottning. Hon spelar perkussion på skivan. Och så har jag länge tänkt att jag vill spela ihop med Nils Personne, som har stor erfarenhet av att spela klezmermusik på saxofon och basklarinett. Sen började jag beta av mina gamla musikerkontakter, särskilt de som påverkat folkmusiken mycket.

Albumet släpps den 16 oktober men redan den 9 oktober blir det smygreleasefest och spelning på Pygméteatern i Stockholm.

Sunniva Brynnel

”Idén till Jazz på nysvenska föddes när jag intervjuade Sverigedemokraternas Mattias Karlsson om hans syn på kultur. Jag frågade honom vad ursvensk kultur är och han sa att det är till exempel Orsa Spelmän och Jan Johansson. Och jag tänkte liksom … vad pratar han om! När Mattias Karlsson utlyste ett slags kulturkrig kände jag att det här var för viktigt för att bara släppa. Jag bestämde mig för att återerövra de här låtarna.”
Peter Bryngelsson


Fler recensioner

Annonser