Redaktionsbloggen

Hösten är här med nya numret av Lira

22 sep 2023

Det kan tyckas överdrivet att ägna tio sidor åt en långdragen juridisk konflikt mellan två musikarrangörer. Men Nefertiti i Göteborg var i flera decennier en av Sveriges absolut viktigaste scener, och dess bittra splittring i dagens två helt skilda organisationer med fortsatt samma namn är fortfarande ett öppet sår i stadens musikliv.

De två falangerna har haft påfallande svårt att prata med varandra under de tre år som striden pågått, men i reportaget låter vi bägge få tala till punkt och försöker förstå vad allt egentligen handlar om.

På omslaget till Liras höstnummer finner vi en av svensk musiks mest omhuldade doldisar. ”Allt han rör vid blir till guld!”, som en musikerbekant utbrast. Den extremt mångsidige folkmusikern Dan Knagg har tidigare hörts i en lång rad projekt men nu träder han fram med sin alldeles egna musik, direkt ur hjärtat. 

Norsk-samiska Mari Boine är mer av en etablerad världsstjärna och vi möter henne i ett öppenhjärtigt och fascinerande porträtt. Likaså bjuder bluesmannen Eric Bibb på sig själv och sin långa historia när vi möter honom hemma på gården.

På jazzfronten hugger vi tag i den brännheta amerikanske trumpetaren Ambrose Akinmusire, som bland annat berättar om sitt pågående samarbete med Norrbotten Big Band.

Vidare får vi ta del av gitarr-esset Vumbi Dekulas musikaliska resa från Kongo till Vällingby, jazzsångerskan Anna Lundqvists pånyttfödelse i Portugal medan amerikanska singer-songwritern Emily Scott Robinson tar oss genom några av sina starkaste sånger.

Och förstås: mängder av kortare nyheter, recensioner och tips – inte minst inför höstens många festivaler hela landet runt!

Vill du få Lira i brevlådan? Teckna en prenumeration – det är snabbt och enkelt gjort här! Du kan förstås också beställa lösnummer här eller teckna en digital prenumeration.

Lira-redaktionen, 26 maj 2023

PS: Missa inte spellistan Lira Lyssna som hör till detta nummer – du hittar den här!


Fler recensioner

Annonser