Redaktionsbloggen

Linnea Jonsson ger ut sin debut Fragments of spring. Bild: Niklas Bergström

Det våras för Linnea Jonsson

3 jun 2022

Trumpetaren Linnea Jonsson har just gett ut sitt debutalbum i eget namn med den passande titeln Fragments of spring.

– Jag är både spänd och nervös inför att ge ut min första skiva! Det känns lite som att jag testar mig fram. Och jag är jätteglad över att göra det på ett bra skivbolag, Prophone, att få vara en del av det.

Musikerna i bandet träffade Linnea Jonsson under sina studier på Skurups folkhögskola och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Det sociala är lika viktigt som det musikaliska i kvintetten.

– Det är snälla människor som jag trivs att umgås med och som jag trivs med musikaliskt. Först var vi en kvartett och det var kul, men förra året ville jag lägga till ett till instrument och det blev gitarr.

Skivans vårtema kom till lite av en slump.
– Det var när jag skulle sätta ihop låtarna till skivan som jag upptäckte att många av dem har just ett vårtema eller naturtema i sin titel eller sin inspiration. När jag insåg att det blev en vårskiva var jag såklart tvungen att släppa den på våren!

Är våren din favoritårstid?
– Nej, faktiskt inte! Jag gillar sommaren och vintern. De känns verkligen som årstider. Både höst och vår är såna övergångsperioder, då det är så mycket förändring i livet och det händer så mycket. Men det är klart, det är väldigt fint på våren och hösten så jag kan njuta av själva årstiden och naturen.

Linnea Jonssons musik är opretentiöst melodisk, sångbar och inte sällan i tretakt.
– Jag gillar absolut tretakt. Tretakten valde kanske mig! Nittio procent av mitt komponerande börjar med en melodi som jag antingen sjunger eller spelar fram på trumpeten. Sen lyssnar jag efter vad melodin har för harmonik. Jag tänker inte så mycket när jag skriver låtar, det kommer en idé och sen får jag lista ut vad det är för låt. Och då har den ofta varit i tretakt!

Vilka trumpetare har du inspirerats av?
– De svenska trumpetare jag har inspirerats av allra mest är Peter Asplund och Jan Allan. Sen tycker jag jättemycket om Ingrid Jensen och Kenny Wheeler från Kanada. Låten Wheels på skivan är en hyllning till Wheeler.

text: Sunniva Brynnel

(ur Lira #2 2022 – hör låten Morning lightspellistan Lira Lyssna! Läs också Magnus Östnäs recension av debutalbumet här.)

FAKTA – På skivan Fragments of spring hörs:
Linnea Jonsson: trumpet
Britta Virves: piano
Bjarni Már Ingólfsson: gitarr
Ingrid Schyborger: kontrabas
Kristian Remnelius: trummor
Anna Gréta Sigur∂ardóttir: piano (på låten Wheels)


Fler recensioner

Annonser