Redaktionsbloggen

Funk Off spelar på torget i Ystad 2019. Bild: Kenny Fransson

Ystad utsedd till årets jazzkommun

8 jun 2021

”Genom sitt starka stöd, både rent ekonomiskt och i form av tillgång till nätverk och lokaler, har man lyckats förena orten kring jazzen – i dess jazzklubb, satsningarna JazzKids och ung scen och med en jazzfestival som vuxit sig så stark att den uppmärksammas både nationellt och internationellt. Ystad kommun är en förebild.”

Så lyder motiveringen när Riksförbundet Svensk Jazz nu utser Ystad till Årets Jazzkommun 2021.

Utmärkelsen har delats ut sedan 1993 för att uppmärksamma en kommun där jazzen gynnats på bästa sätt och för att stimulera jazzklubbar, festivaler, kommun, kulturskola och region till fördjupat samarbete och att nå fler och större lyssnargrupper.

Ett av huvudskälen till att Ystad tilldelas priset är förstås den stora, ambitiösa jazzfestival som hållits där årligen sedan 2010.

– Det är uppenbart att festival och kommun har hittat ett bra och utvecklande samarbete i Ystad. Detta känns när man besöker festivalen och känner hur det kokar av jazz i alla möjliga olika lokaler, säger Gunno Sandahl, ordförande för Svensk Jazz.

Thomas Lantz, ordförande för Ystad Sweden Jazz Festival, fyller i:
– Ystads kommun har redan från starten 2010 varit beredd att stödja festivalen på olika sätt. Inte bara ekonomiskt, utan det finns en tydlig vilja från förvaltningar och bolag att skapa bra förutsättningar för genomförandet. På samma sätt har kommunens näringsliv backat upp festivalen. Detta engagemang har varit nödvändigt för att festivalen har lyckats etablera sig.

Priset delas ut under branschhelgen Jazzfesten som i år äger rum i Västerås i 20-22 augusti.

Patrik Lindgren

Annonser