Redaktionsbloggen

Bild från omslaget till singeln Så länge skutan kan gå.

West of Eden tolkar Taube på nya albumet

27 maj 2021

I augusti kommer keltiskt inspirerade folkmusikbandet West of Edens nya album, där de omtolkar Evert Taubes låtskatt på sitt högst egna vis. Första gången de sjunger på svenska tar de sig alltså an det kanske svenskaste som finns, men förstås samtidigt något av det mest kosmopolitiska.

På albumet trängs många av Taubes mest älskade låtar, från Balladen om briggen Blue Bird av Hull och Möte i monsunen till Så skimrande var aldrig havet, men också några minde kända sånger.

– Jag tycker att vi har gjort ett bra jobb med att vara lagom respektlösa med Everts låtar, berättar Martin Schaub.

– I ett par av dem har vi skurit bort verser som känts överflödiga, ibland har vi gjort instrumentala versioner, ibland blir dur moll, och jag tror inte att någon låt låter som den gjort innan.

I dag torsdag släpps första smakprovet i form av West of Edens remake av Så länge skutan kan gå, som också var den första låt bandet testade när de förra sommaren träffades med två meters mellanrum i Martin och Jenny Schaubs koloniträdgård för att känna sig fram till vilka låtar de ville tolka.

– Förutom att det är en fantastisk låt så ställer den ju också de – i dagens individualistiska samhällsklimat – så välbehövliga frågorna: ”Vem har sagt att just DU ska ha bäst meny?” och ”Vem har sagt att just DU kom till världen för att få solsken och lycka på färden?”

– Musikaliskt valde vi att göra om låten från vals till fyrtakt, och sprängde dessutom in den traditionella reelen The Copperplate i mellanspelet. Kanhända kan man spåra en viss Waterboys-faiblesse också i arrangemanget. Det bjuder vi på i så fall!

Patrik Lindgren

Annonser