Redaktionsbloggen

Våren är här med årets första nummer av Lira

24 feb 2023

Lira går våren till mötes med ett nummer vars bredd och vidd och djup faktiskt gör oss stolta lite utöver det vanliga.

På omslaget möter vi den mångsidiga saxofonisten Lina Langendorf, som i detta nu äntligen håller på att få sitt bredare genombrott som musiker, med det stjärnspäckade bandet Langendorf United. Hennes story är både spännande och aningen omtumlande och tar oss från Bamako till Addis och tillbaka till Stockholm.

Lika spännande och inspirerande är peruanskan Susana Baca, som vid 78 års ålder håller fanan högre än kanske någonsin. I maj kommer hon till Sverige!

Ett annat stopp vi gör är i Lissabons förorter där Magnus Säll går till rötterna med den afroklubbiga genren batida.

En helt annan typ av historia berättar vi om den minst sagt egensinnige jazzmusikern Bengt Frippe Nordström, vars hemgjorda inspelningar till slut samlats i en maffig box.

Vi tar också ett grepp om musik för barn. Artister som Sarah Riedel, Nils Berg och Livet Nord pratar om konsten att skriva och spela för de yngsta ibland oss.

Vad mer? Jo, folksångerskan Susanne Rosenberg berättar om sin kärlek till gamla koraler, jazzsångerskan Emmalisa Hallander om sin skivdebut, och så träffar vår reporter Annika Hammer den pigga veteranen Märta Ramsten vars idoga dokumenterande av svensk traditionsmusik lade grunden för dagens rika visarkiv.

Massor av läsning alltså, och förstås lyssning – börja gärna med vår egna spellista Lira Lyssna våren 2023!

Medföljer gör också den 36-sidiga programtidningen inför årets Folk & Världsmusikgala som hålls på Sara Kulturhus i Skellefteå den 15 april.

Lira-redaktionen, 24 februari 2023

PS: Vill du få Lira i brevlådan? Teckna en prenumeration – det är snabbt och enkelt gjort här! Du kan förstås också beställa lösnummer här eller teckna en digital prenumeration.


Fler recensioner

Annonser