Redaktionsbloggen

Tidernas viktigaste svenska folkmusikskivor plats 71-80

<– PLATSERNA 61-70

CAP 21827 Don Cherry CD gatefold.indd
71 Don Cherry

Organic music society (CAPRICE 1973)
Det finns flera bud, men frågan är om inte Organic Music Society är den allra första ”världsmusikskivan”. Ingen har varit mer multikulturell än Don Cherry och när han residerade i en dom utanför Moderna Museet och bjöd in såväl jazzfolk som turkiska och brasilianska musiker och svenska amatörer skapades det unik hybridmusik som fortfarande hittar nya lyssnare och inspirerar samtida band.
PM Jönsson

PWM16_DAX112XX.indd
72 Rotvälta

Tjilin (Playing With Music 2014)
I samma veva som Frifot klev ut i världen bildade Sven Ahlbäck, Susanne Rosenberg och Mikael Marin Rotvälta. Tjugofem år efter debutskivan kom tredje skivan Tjilin som bygger på låtar av inspelningsfragment från fonografrullar och Rosenbergs sittningar med sångerskor i kök och gårdar. Modalt riff-folk med stark melodikänsla och rått sväng.
Magnus Östnäs

73-bergman_thorstein
73 Thorstein ­Bergman

Dan Andersson – helgdagskväll i timmerkojan (His Master’s Voice/EMI 1967)
Visdiktaren Bergman är även känd som uttolkare av arbetar- och proletärförfattare som Nils Ferlin och Emil Hagström. Fem av den här Dan Andersson-populariserande skivans dussinet låtar bär Bergmans egen musik. Med tanke på texternas innehåll är produktionen paradoxalt nog mycket påkostad, och rikligt stråkförsedd.
Timo Kangas

74-pers-hans
74 Pers Hans Olsson

Låtar inifrån (Giga 1998)
Pers Hans Olsson visar upp sig helt solo i finaste låtkostymen. Det ser så enkelt ut när han spelar, han bara drar stråken fram och tillbaka. Det är klangen han letar upp, får tonen att svälla och genom att tänja på taktstrecken går han utanför ramarna. Inte en enda ton i onödan från Rättviksspelmannen. Storslaget.
Thomas Fahlander

76-Christer Bothen-Bolon Bata
75 Christer Bothén & Bolon Bata

Trancedance (Organic Music/Urspår 1984)
Christer Bothén hade bland annat studerat marockansk gnawamusik, västafrikansk jägarharpa och spelat med jazztrumpetaren Don Cherry. Allt det där tog han med sig när han spelade in Trancedance. Det här är sann världsmusik. Inga kartor stämmer, alla influenser blandas ihop till en slags rituell afrikansk jazz. Över tjugo musiker rör sig in och ut ur de långa, bubblande, föränderliga låtarna. Ett mästarprov.
Magnus Säll

77-Sirocco_omslag
76 Sirocco

Amirim (Sirocco Music 2014)
Så till en ända in i märgen värmande vindpust med rötter i bland annat den arabisk-judiska sefardiska traditionen men inympad på svensk mark där sångerskan Sofia Berg-Böhm och flamenco­flinka gitarristen Patrik Bonnet med kvartett får vintern att smälta, år efter år. När kommer nästa skiva?
Patrik Lindgren

78-AhmaduJarrEnDagIAfrika-liten
77 Ahmadu Jarr

En dag i Afrika (EMI Odeon 1975)
Sierra Leone-födde Ahmadu Jarr var ursprungsmedlem i jazzfusion­gruppen Egba. Han framträdde ofta på svenska dagis och skolor, och där föddes idén till En dag i Afrika. Nenehs och Titiyos pappa berättar om den afrikanska vardagen och ­musiken. För många svenskar den första introduktionen till kontinentens kultur.
Timo Kangas

79-kalaniemi
78 Maria Kalaniemi & Sven Ahlbäck

Ilmajousi – Luftstråk (Amigo 2001)
Dragspelerskan Maria Kalaniemi och fiolspelmannen Sven Ahlbäck – båda inflytelserika giganter som betytt mycket både för bevarandet och nyskapandet av finsk respektive svensk folkmusik. I och med Luftstråk satte de ribban högt; deras poetiska vis att ornamentera och tänja på polskor gjorde det omöjligt för samtida och efterkommande folkmusiker att inte snegla på deras förhållningssätt. Dragspelare bör spetsa öronen inför Kalaniemis rörliga spel på melodi­basen, som hörs särskilt väl på denna skiva.
Sunniva Brynnel

80-Allan Edwall-Grovdoppa
79 Allan Edwall

Grovdoppa (A Disc 1979)
Han borde i rättvisans namn vara lika älskad för sina visor som för sitt skåde­spelande. Jämten Allan­ Edwall debuterade med Grovdoppa vid 55 års ålder. Här sjunger han gnolvänliga, folkmusikindränkta bitar – spelmän som Ole Hjort och Alm Nils Ersson finns i kompet – med skarpsynta, samhällskritiska texter som samtidigt är så befriande muntra.
Magnus Säll

81-Pelle Lindstrom Munspelman
80 Pelle Lindström

Munspelman (Giga 1983)
Något så ovanligt som en munspelande spelman och även sångare, bekant från band som Kebnekaise och Urban Turban men här på en unik inspelning i eget namn, där han varvar polskor med Taube och traditionell blues.
Patrik Lindgren

LISTAN FORTSÄTTER MED PLATS 81-90 …


Fler recensioner

Annonser